preloader

Articole

Obturatiile din compozit (plombele din compozit)

Obturatiile din compozit (plombele din compozit)

Obturatiile din compozit (plombele din compozit)

Ce sunt obturatiile din material compozit (plombele albe) ?

O obturatie din material compozit (plomba) este un aliaj/amestec din plastic si sticla de culoarea dintelui natural, utilizat pentru repararea dintilor cariati, loviti, ciobiti sau abrazati. Obturatiile din material compozit sunt folosite de asementea si in scopuri estetice, pentru schimbarea culorii sau remodelarea dintilor care sunt deteriorati.

Fotopolimerizarea compozitului

 

Cum se aplica o obturatie din material compozit?

Medicul stomatolog prepara cavitatea in care urmeaza sa fie aplicat materialul compozit. Inainte de aplicarea materialului cavitatea necesita un tratament chimic pentru cresterea adeziunii materialului. Materialul compozit moale se aplica in straturi, acesta devine dur cu ajutorul unei lumini speciale. Medicul modelaza forma dintelui pentru a se potrivi cu dintele antagonis si il finiseaza. Compozitul in ultima etapa se lustruieste pentru a preveni patarea si uzura timpurie.

 

Care este costul?

Preturile variaza, dar dintii din material compozit pot costa de pana la 5 ori mai mult in functie de tipul compozitului, suprafetele restaurate cat si firma producatoare decat pretul unei plombe din argint.

Care sunt avantajele?

Estetica este principalul avantaj, deoarece medicii stomatologi pot combina materialele compozite in asa fel incat sa se apropie cat mai mult de coloritul natural al dintilor. Un alt avantaj este acela ca se integreaza si se monteaza relativ usor, completand structura dintelui existent, protejand si prevenind deteriorarea.

Realizarea unei obturatii din compozit

 

Care sunt dezavantajele?

Dupa aplicarea unei obturatii din material compozit, pacientii pot manifesta sensibilitate post-operatorie. De asemenea, dintii se pot pata in urma consumului de ceai, cafea etc.

Un alt dezavantaj al materialelor compozite este riscul de fractura al peretilor dentari in cazul obturatiilor mari si foarte mari.

 

 

Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…

 

Write a Comment

Telefon
Adresă