Amalgamul dentar (plombele de amalgam)

Amalgamul dentar (plombele de amalgam)
Ce este Amalgamul dentar (plombe din argint)
Cei mai multi oameni indentifica amalgamul dentar ca si plombe din argint. Amalgamul dentar este un amestec de mercur, argint, staniu si cupru. Mercurul constituie 50% din acest material si este utilizat ca si liant, pentru a lega celalalte metale, impreuna cu care sa poata oferi o plomba puternica, durabila. Dupa ani de cercetari, s-a stabilit ca mercurul este singurul element care poate lega toate celelalte metale ce formeaza amalgamul.
Este sigur pentru sanatate mercurul din amalgamul dentar?
Mercurul prezent in amalgamul nu este toxic. Combinand mercurul cu celelalte metale din amalgamul dentar, apar diverse modificari in natura sa, modificari ce il fac inofensiv. Cantitatea de mercur eliberata in organism in timpul masticatiei este insesizabila si nu reprezinta nici un pericol. Ba mai mult, aceasta cantitate este mai mica decat cea ingerata in mod cotidian din aer, apa si alimente.
Studiile stiintifice efectuate in ultimii 100 de ani continua sa demonstreze ca amalgamul nu este daunator. Asa zisele boli cauzate de mercurul din amalgam sunt anecdotice, precum la fel de anecdotice sunt si vindecarile miraculoase survenite dupa eliminarea plombelor din amalgam. Aceste afirmatii nu au putut fi dovedite stiintific.
De ce folosesc medicii stomatologi amalgamul dentar?
Amalgamul dentar a trecut cu brio testul timpului, acesta fiind cel mai des folosit. Are o istorie de peste 150 de ani de folosinta si este inca unul dintre cele mai sigure materiale, el fiind atat durabil cat si ieftin. Se estimeaza ca mai mult de 1 miliard de plombe din amalgam sunt folosite anual. Usurinta montarii, siguranta, eficienta, durabilitatea si costurile reduse, il fac preferabil atat pentru medicii dentist cat si pentru pacienti.
De ce prefera stomatologii amalgamul?
Alternativele la amalgam – precum restaurarile turnate in aur, portelanul, rasinile composite, sunt mai costisitoare. Aurul si portelanul necesita interventii mai lungi, iar rasinile composite si plombele ceramice sunt mai estetice si atragatoare, dar necesita si ele un timp mai lung pentru interventie.
Ce se intampla in cazul alergiei la mercur?
Incidenta alergiei la mercur este prezenta la mai putin de 1% din populatie. Persoanelor suspecte sau predispuse la o alergie la mercur, vor trebui testate suplimentar de catre medici calificati, iar atunci cand se impune cautate alternative sigure pentru pacient.
Ar trebui scoase plombele de amalgam?
Nu, daca nu este necesar ! Ar insemna doar cheltuieli inutile, timp pierdut, si chiar o posibila deteriorare in plus a dintilor.
Este expus la mercur personalul medical?
Medicii stomatologi folosesc capsule premixate, care reduc riscul scurgerilor de mercur. In plus, tehnicile moderne care produc amalgam dentar avansate, contin cantitati din ce in ce mai mici de mercur. Interesant este ca, deoarece personalul medical este mai expus intoxicarii cu mercur mai des decat un om obisnuit, ne-am astepta ca acestia sa aiba statistic mai multe afectiuni neurologice (scleroza multipla de exemplu). Ei bine, nu !
Care sunt sursele de mercur?
Mercurul poate fi gasit in aer, alimente si apa. Suntem expusi la mercur la nivele mai ridicate din aceste surse, mai mult decat am avea intreaga dentitie plombata cu amalgam !
Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…
1 Comment
Ionut Gradisteanu
Nu prea aveti habar despre ce vorbiti, stimabililor. Discutia prezentului nu mai e DACA mercurul e toxic intr-un aliaj pe care ti-l pui in gura pe viata sau nu, sau daca avand o plomba din amalgam iti cresti doza de mercur din corp. Ci cum il scoti mai repede de acolo, mai ales daca ADN-ul iti prezinta mutatii pe genele ce se ocupa cu detoxificarea organismului.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3229679/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4481046/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1378&v=mwCGoL7kmSk&feature=emb_logo
https://www.mygenefood.com/blog/why-i-removed-my-dental-amalgams/
https://draristide.ro/amalgam-dentar/
https://cliniciledrleahu.ro/de-ce-trebuie-evitat-amalgamul-cazul-obturatiei-dentare/