Extractie molar de minte
Extractie molar de minte
Omul are trei molari permanenti, iar cel de-al treilea se numeste si „maseaua de minte” din cauza ca apare in jurul varstei de 20 de ani. Molarii de minte nu sunt cu nimic diferiti de restul dintilor in afara de faptul ca erup ultimii. Insa, in majoritatea cazurilor, acesti molari au radacini atipice si sunt pozitionati gresit, provocand durere si tumefieri, dar si multe alte probleme destul de neplacute. De aceea, atunci cand molarii de minte creeaza probleme, solutia consta in extractia acestora.
Nu in toate cazurile se apeleaza la extractie molar de minte, mai ales daca acestia se dezvolta sanatos si nu necesita tratament ortodontic pentru a le corecta pozitia. Desigur, toate aceste decizii sunt luate de catre medicul stomatolog in urma efectuarii unei radiografii panoramice, care sa ofere informatii clare si exacte despre modificarile de tesut din regiunea molarilor de minte, precum si a dintilor de langa, forma sau pozitia acestora.
Cum decurge o extractie molar de minte? In cazul in care molarii au erupt si coroana acestora este vizibila, medicul specialist va recurge la o extractie obisnuita. Insa, exista si situatii in care molarii de minte nu au erupt si trebuie extrasi prin interventie chirurgicala. In ambele cazuri se foloseste anestezia locala, dar si sedarea pacientilor care sufera de anxietate.
Ce se intampla cand nu efectuam extractie molar minte ?
Din punct de vedere functional, molarii de minte nu au niciun rol in masticatie. Conform specialistilor, acestia erau folositi de catre stramosii nostri pentru a putea consuma alimente crude si tesut lemnos. De asemenea, stramosii nostri aveau maxilare mai mari, ceea ce poate explica prezenta celui de-al treilea molar. Insa, pe langa faptul ca nu au niciun rol, acestia pot provoca aparitia cariilor si boli parodontale.
Din cauza ca sunt pozitionati astfel incat periajul este greu de efectuat, placa bacteriana se acumuleaza si determina astfel aparitia cariilor, a respiratiei urat mirositoare sau chiar a bolilor parodontale. In plus, molarii pot contribui la deteriorare dintilor vecini, precum si a maxilarului.
Afectiunea gingivala poate sa apara intre molarul de minte si cel de-al doilea molar. Deoarece tesutul gingival este deteriorat in momentul aparitiei molarului, refacerea acestuia este de lunga durata si adesea dureroasa. In timp, molarul numarul doi poate fi afectat, acesta fiind foarte important in procesul de masticatie. Multi pacienti dezvolta chisturi la nivelul maxilarului, moment in care trebuie recurs la extractie molar de minte. Iar din punct de vedere estetic, maseaua de minte poate determina ingramadirea dintilor, ceea ce va afecta zambetul oricarei persoane.
Apeleaza la un specialist pentru extractie molar de minte!
Chiar daca apar la varsta maturitatii, molarii de minte nu sunt deloc diferiti de restul dintilor. Daca vor creste corect si nu vor afecta maxilarul sau dintii vecini, acestia pot fi ingrijiti pana cand va fi necesar sa apelati la extractie. Insa, atunci cand apar alte complicatii si pot modifica chiar si aspectul estetic al dintilor, se impune o extractie molar de minte realizata de un medic specialist, asa cum sunt cei de la Tinka Smile.