Cariile dentare – preventie si tratament

Cariile dentare – preventie si tratament
Cariile dentare sunt o problema majora de sanatate orala in majoritatea tarilor dezvoltate, si afecteaza 60-90% dintre copii si adolescenti,si majoritatea adultilor.
Debutul acestora se manifesta prin aparitia unor mici puncte ce demineralizeaza smaltul, acestea fiind de multe ori ascunse vederii,localizandu-se intre dinti sau fosetele acestora.Distrugerile provocate de carii se raspandesc in partea sensibila a dintelui, sub smalt (dentina). Smaltul odata slabit, se prabuseste formand o cavitate iar dintele este distrus progresiv. Cariile pot ataca si radacinile dintilor moment in care apare si retractia gingivala, frecvent la persoanele varstnice.
Cariile dentare sunt cauzate de actiunea acizilor la suprafata smaltului. Acidul este produs atunci cand zaharurile (zaharoza) din alimente si bauturi reactioneaza cu bacteriile prezente in biofilmul dentar (placa) de pe suprafata dintelui. Acidul produs conduce la o pierdere de calciu si fosfat de smalt, acest proces fiind numit demineralizare.

Evolutia procesului carios
Saliva actioneaza prin a dilua si neutraliza acidul care provoaca demineralizarea, fiind un element natural de aparare, in plus ofera un rezervor de minerale adiacente care pot remineraliza smaltul dintilor, o data ce acizii au fost neutralizati. Procesul demineralizarii si remineralizarii are loc de mai multe ori pe zi, iar cariile apar cand echilibrul dintre acestea este deficitar.
Demineralizarea smaltului in timp produce complicatii grave si de durata, precum durere, abcese dentare, pierderea totala sau partial a dintilor, infectii grave.
Optiunea principala pentru tratamentul cariilor, este curatarea cavitatilor provocate si plombarea (restaurarea) lor. In cazuri mai grave, medicul stomatolog poate recomanda protezarea dintelui cu o coroana dentara, tratamentul de canal sau chiar extractia dintelui. Plombele pot fi din rasini compozite, amalgam, ceramice.
In anii `90, au existat controverse puternice in ceea ce priveste posibila afectare a starii generale de sanatate a pacientilor carora li s-au aplicat plombe din amalgam, datorita mercurului continut.
Insa, ample studii de cercetare au demonstrat ca nu exista nici o dovada stiintifica credibila pentru a sustine o legatura intre prezenta plombelor de amalgam si o boala sistemica. In 2008 Comitetul stiintific pentru riscuri sanitare emergente si noi (SCENHIR) din cadrul Comisiei Europene, a confirmat ca amalgamul ce contine mercur si alte materiale (rasini composite, ceramica, aliaj de aur etc) prezinta siguranta in utilizare. Totusi, Nonetheless the Minamata Convention on Mercury (2013) recomanda folosirea minimala a amalgamului, ca forma de preventie a potentialelor efecte negative, lasand la latitudinea fiecarei tari sa decida, dar conditionat de asigurarea depozitarii si eliminarea ecologica a deseurilor acestor material.
Prevenirea cariilor dentare
Prevenirea cariilor dentare poate fi facuta in trei moduri:
- Folosirea pastei de dinti si apa de gura cu fluor
- Reducerea consumului zaharurilor
- Sigilarea santurilor si fosetelor dentare
Fluoruri
Fluorul este o substanta gasita in mod natural in unele surse de apa. Unul din cele mai comune elemente intalnite pe pamant, fiind cunoscut in preventia cariilor dentare. In Irlanda, bogata in surse de apa cu continut de fluor, si unde consumul apei potabile (cantitatea admisa fiind de 0.6-0.8 parti la un milion) cu continut de fluor este reglementat din 1960, fiind consideratt optim pentru sanatatea orala a tuturor categoriilor de varsta, inclusiv la sugari, imbunatatirea sanatatii orale crescand dramatic, ca efect al consumului al apei cu fluoruri si al pastei de dinti.
Fluorul actioneaza in principal prin incetinirea procesului de demineralizare,prin care smaltul dintilor isi pierde calciul si fosfatul prin expunerea la acid in urma ingestiei de alimente si bauturi continand zaharuri. De asemenea, fluorul ajuta si la reminalizarea suprafetelor smaltului care prezinta pierderi de calciu si fosfat. Un beneficiu si mai mare reprezinta mentinerea unui nivel constant de fluorura in gura,pe tot parcursul zilei.
Fie consumat zilnic prin apa potabila, ca in exemplul de mai sus, folosirea zilnic a pastei de dinti si a apei de gura asigura mentinerea unei bune sanatati orale. Pastele de dinti cu fluor au fost introduse in anii 1970, si reprezinta acum 95% din vanzarile de pasta de dinti, iar vanzarile de ape de gura continand fluorura au crescut considerabil de la mijlocul anilor 1980.
Principalul avantaj al fluorizarii apei este efectul benefic in prevenirea cariilor dentare, iar consumul acesteia e sigur chiar si pentru copii. Apele potabile imbuteliate contin cantitati variabile de fluor, in functie de sursa de provenienta.Desi se admite o concentratie de pana la 5 mg/l, atunci cand depaseste 1,5 mg/l trebuie avertizat pe eticheta ca nu este indicat consmul pentru sugari si copii sub 7 ani, conform Directivei 40/2003 a Comisiei Europene.

Actiunea fluorului asupra smaltului
Pasta de dinti cu fluor este o sursa importanta de supliment de fluorura si ar trebui folosita de doua ori pe zi. La fel si apa de gura cu fluor, deosebit de utila pentru persoanele predispuse cariilor dentare, si persoanelor ce poarta aparat ortodontic. Se recomanda folosirea apei de gura in alt moment al zilei decat al periajului, pentru mentinerea unui nivel ridicat de fluorura in gura. Lacul si gelul cu fluor sunt forme alternative de fluorizare, si necesita aplicarea lor de catre un medic dentist.
Nu exista efecte secundare cunoscute ,altele decat fluoroza dentara. Aceasta este caracterizata prin mici pete albe si /sau striatii albe pe dinti. Riscul aparitiei fluorozei este legat de ingestia in exces a fluorului, in perioada formarii smaltului (amelogenesis) dintilor permanenti in copilarie. Studiile arata ca utilizarea timpurie a pastelor de dinti cu fluor la copiii mici poate duce la dezvoltarea fluorozei in dentitia permanenta.
Recomandarea utilizarii adecvate a pastelor de dinti la copii cu varsta intre 2-7 ani, este sa se foloseasca o cantitate foarte mica si doar sub supravegherea parintilor. Copiilor sub doi ani nu este recomandata folosirea pastei de dinti cu fluor decat atunci cand un medic dentist considera necesar.
Recomandari pentru a pastra dintii copiilor sanatosi:
De la 0-2 ani
- Incepe curatarea dentitiei o data cu aparitia primului dinte.
- Spalati dintii copilului cu apa si o periuta de dinti moale.
- Nu folositi pasta de dinti decat la recomandarea medicului stomatolog (de exemplu in cazul copiilor cu nevoi speciale cu risc ridicat de a dezvolta carii dentare).
De la 2-7 ani
- Folositi o cantitate mica de pasta de dinti, cat un bob de mazare.
- Supervizati periajul copiilor, si asigurati-va ca spalatul dintilor se face de doua ori pe zi, dimineata si seara chiar inainte de culcare.
- Asigurati-va de faptul ca toata pasta de dinti utilizata la periaj de copilul dumneavoasta, a scuipat-o.
- Ajutati copilul sa foloseasca periuta de dinti in mod corect.

Reduceti consumul de zaharuri
Reducerea consumului de zaharuri
Exista dovezi incontestabile ca un consum frecvent de zaharuri este asociat cu cariile dentare. Studiile au aratat ca un consum ridicat de alimente si bauturi cu continut de zaharuri ramane un factor de risc in aparitia cariilor, chiar si atunci cand indivizii folosesc fluoruri in mod regulat. Sfaturile dieteticienilor si stomatologilor trebuie sa vizeze limitarea consumului de zahar.
Produsele alimentare si bauturile care contin zaharuri naturale si adaugate (de exemplu miere, sucuri de fructe sau siropuri, etc),trebuiesc reduse. Aportul de zahar in exces creste pH-ul peste 5,5 si apare demineralizarea, astfel ca dintii devin sensibili la dezvoltarea cariilor.
Sigilarea santurilor si fosetelor dentare .

Sigilarea santurilor si fosetelor dentare
La copii, cariile dentare apar la nivelul moralilor, cel mai frecvent. Etansarea santurilor si fosetelor sunt o modalitate sigura si eficienta de a prevenii cariile, si se recomanda aplicarea lor imediat ce molarii sunt suficient dezvoltati. Aceste metode pot fi folosite si in cazul adultilor, deopotriva. In ambele cazuri de un stomatolog profesionist.
Sigilarea santurilor si fosetelor dentare creaza o bariera si previne accesul tartrului si acizilor, la suprafata smaltului. Eficacitatea a fost demonstrata, insa eficienta metodei este strans legata de alte modalitati de preventie, precum alimentatia sanatoasa si folosirea produselor de igiena orala (pasta de dinti, apa de gura) cu fluor.
Acestea trebuiesc cuprinse in programe de prevenire a cariilor dentare, si promovate publicului larg.
La elaborarea unei strategii pentru controlul cariilor dentare, indiferent ca este vorba de un individ sau o comunitate, se recomanda o combinatie a acestor masuri preventive prezentate in acest articol, tinandu-se cont de costuri, eforturi, particularitatile necesare individului sau comunitatii.
Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…