preloader

Articole

Implicatii sociale ale esteticii dentare

Implicatii sociale ale esteticii dentare

Implicatii sociale ale esteticii dentare

Omul actual traieste intr-o lume in care personalitatea si exemplele alese de el ii determina criteriile de vestimantatie, comportament si activitate in timpul liber. Ele incita la imitare.

Multi oameni doresc modificarea aspectului lor pentru a se asemana cu idolul ales.societatea, cu criteriile sale, hotaraste ceea ce trebuie sa se considere ca fiind frumos.

 

Fata este partea corporala cea mai reprezentativa, iar buzele, formatiuni proeminente. De aceea cand sunt dezveliti, dintii atrag atentia in mod irezistibil.

Don’t forget to smile

 

Fizionomia fetei recunoaste trei factori:

* facial;

* dento-facial;

* dento-gingival.

Ultimii doi intereseaza stomatologul in mod deosebit. Fiecare medic stomatolog trebuie sa cunoasca importanta psihologica a gurii. El trebuie sa stapaneasca aspectele fundamentale ale tratamentului estetic, precum si problemele pe care acestea le ridica sau le agraveaza la pacient. Orice stomatolog care opereaza modificari in aspectul fetei, trebuie sa cunoasca atat consecintele psihologice, cat si pe cele pur fizice. Trebuie gandite nu numai urmarile tratamentului, dar si motivele care determina pacientul sa se supuna unui tratament cu fundal estetic.

Nu va ascundeti zambetul!!!

Aspectele psihologice ale reprezentarii, imaginii pe care pacientul o are despre sine si corpul sau, joaca un rol hotarator in estetica, afirma Burns. Importanta psihologica a tratamentului estetic, se bazeaza pe informatia ca sfera orala este locul primar de manifestare a multor conflicte emotionale. Ea este componenta prin care omul ia primul contact cu lumea inconjuratoare. Ea exprima bucurie, manie, placere si necaz.

Fiecare pacient este o individualitate si necesita un tratament individual. Nu poate fi subliniata suficient necesitatea ca medicul stomatolog sa observe fiecare pacient, sa-i analizeze critic chiar si reactiile neverbale, pentru a putea castiga increderea lui. Astfel va intari componenta pozitiva a pozitiei ambivalente pe care pacientii o au fata de un om de la care spera ajutor, dar care le poate provoca si durere.

Un pacient care isi tine inchisa gura in timpul rasului, ne da fara cuvinte o informatie deosebit de importanta. Buzele puternic intinse peste dinti, obrajii cazuti sau limba presata spre o diastema, reprezinta semnele inconstiente pe care le emite pacientul. , ele demonstreaza direct sau indirect interesul pe care pacientul il manifesta fata de infatisarea sa.

Motivatiile estetice pot constitui factorul major in solicitarea tratamentului stomatologic. Oamenii asociaza frumusetea cu succesul, cu fericirea, prietenia si autoconsideratia. Chiar si multor practicieni aspectul estetic al stomatologiei le ofera satisfactii deosebite, care sunt apreciate de catre pacienti.

Increderea in sine

Progresele realizate in domeniul introducerii de noi materiale si procedee terapeutice au crescut sansele de a asigura tratamente estetice. Largirea ariei oportunitatilor impune necesitatea ca pacientul sa fie considerat o individualitate si sa se puna accent mai mare pe comunicarea efectiva.

Personalitatea, motivatiile, dorintele, asteptarile, autoestimarea, capacitatea de a accepta modificarea si dorinta de a coopera sunt factori imortanti pentru finalizarea cu succes a tratamentului.

Alteori pot aparea si probleme care nu isi gasesc intotdeauna rezolvarea:

* doleantele, asteptarile pacientului sunt nerealiste;

* pacientul nu este multumit de rezultatele, care din punct de vedere tehnicsi estetic sunt corecte (fenomenul „nu sunt eu”);

* pacientul se asteapta ca prin tratamentul stomatologic sa se atenueze sau chiar sa se rezolve problemele sale psihologice;

* pacientul poate fi multumit de rezultat, dar familia si prietenii nu;

* pacientul nu doreste sa isi imbunatateasca estetica, dar stomatologul doreste.

Daca pacientul vrea cu tot dinadinsul sa ramana primitiv, simplu, neatractiv, este bine ca medicul stomatolog sa nu insiste, este un mecanism de aparare; pacientul s-a obisnuit cu el si il ajuta. Aplicarea pe scara larga a principiilor psihologice si sociologice pot imbunatati practica restauratoare, care pune accent pe estetica.

 

Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…

Write a Comment

Facebook

Telefon
Adresă