preloader

Articole

Comunicarea cu pacientul in analiza estetica

Comunicarea cu pacientul in analiza estetica

Comunicarea cu pacientul in analiza estetica

Una dintre provocarile stomatologiei estetice, care reprezinta un tip de medicina electiva, este aceea de a decide de la bun inceput care sunt cu adevarat pretentiile si asteptarile pacientului, cu alte cuvinte de a face diferenta intre nevoile pacientului si dorintele acestuia.

Toate aceste vor avea loc inainte de a debuta actul medical si inainte de a face modificari ireversibile la nivelul structurilor dento-parodontale.

De aceea, medicul trebuie sa fie un adevarat „magician” atunci cand conduce anamneza impreuna cu pacientul sau, pentru a putea obtine cat mai multe informatii relevante. Exista diferite tipuri psihologice de pacienti: care nu stiu ce doresc, cei care au asteptari realiste, cei perpetuu nemultumiti si cei ideali pentru care orice tip de tratament este extraordinar.

In afara de aceasta discutie orientativa, exista o serie de modalitati obiective de a previzualiza cazul si de a sti din start ce dorim sa obtinem la final.

Este recomandat sa se realizeze un set standard de fotografii cu situatia initiala a pacientului pentru a putea discuta cu acesta pe marginea lor si de asemenea pentru a evalua cazul cu tehnicianul si in lipsa pacientului.

De asemenea, este recomandata realizarea unor filmari in timp ce pacientul vorbeste si zambeste pentru a surpinde mai clar dinamica buzelor si gradul de vizibilitate al dintilor, expresia fetei in cursul vietii cotidiene a acestuia, cu atat mai mult cu cat majoritatea pacientilor se simt usor jenati, timizi in fata aparatului de fotografiat.

Dupa discutia ampla cu pacientul, dupa analiza estetica si functionala completa notata in fisa, dupa realizarea documentatiei cazului, se poate incepe cu previzualizarea rezultatului final.

Aceste tehnici de previzualizare includ:

Mock-up direct

– mock-up direct

– wax-up diagnostic

– mock-up indirect

– digital smile design

 

Mock-up direct

Definitie: Reprezinta aplicarea de rasina compozita fotopolimerizabila fara sistem adeziv pe structurile dentare pentru a le modifica dimensiunea, forma, culoarea, pozitia, in scopul previzualizarii modificarilor propuse.

Aceste tehnici se pot aplica cu succes in cazul dintilor prea scurti, abrazati, fara volum vestibular, cu treme si diasteme.

Aceasta tehnica nu poate fi aplicata in situatia in care se doreste scurtarea lungimii initiale a dintilor vestibularizati la care se doreste realizarea de retrudari.

Prin aceasta tehnica se poate obtine in timp relativ scurt o previzualizare a cazului, pacientul avand deja o idee asupra rezultatelor finale si acesta putand sa emita diferite pretentii de modificare a proiectului. In ceea ce priveste medicul, obiectiv el poate sa isi dea seama daca functionarea acestui proiect este viabila din punct de vedere estetic, fonetic si ocluzal.

Din punct de vedere subiectiv poate sa isi fundamenteze opinia despre pretentiile si asteptarile pacientului.

Dupa ce pacientul si medicul agreeaza acest proiect final, se recomanda amprentarea arcadelor si realizarea unui model in laborator, care va putea constituii punctul de plecare pentru wax-up-ul de laborator.

Analiza mock-up-ului direct  de catre pacient nu este recomandata sa se faca in oglinda, ci ar trebuii facuta pe fotografii si pe scurte filmari pentru ca pacientul trebuie sa se vada si sa se perceapa in acelasi mod in care e perceput de catre anturaj.

Aceasta metoda, este o metoda simpla, relativ ieftina si cu rezultate rapide. Baneficiile sunt evidente prin posibilitatea demararii unui tratament orientat, acceptat de pacient, sau prin posibilitatea opririi tratamentului din start fara „pierderi colaterale”.

Wax-up

Definitie: wax-up-ul (modelarea in ceara) reprezinta refacerea arcadelor dentare ale pacientului pe modele de studiu initiale, inainte de inceperea tratamentului propriu-zis, in scopul previzualizarii rezultatului final.

Wax-up in vederea stabilirii diagnosticului

Aceasta modelare, odata ce a fost validata in cavitatea orala prin mock-up indirect, reprezinta punctul de plecare in deciziile de tratament si a etapizarii ulterioare ale acestora.

Wax-up-ul reprezinta planul initial, viziunea medicului dentist pentru un pacient, realizat in laborator de catre tehnicianul dentar.

Acest plan initial este realizat pe baza sugestiilor pacientului, analizei estetice si ocluzale si eventual pe baza mock-up-ului direct. Odata realizat in laborator dupa cerintele initiale, el va fi testat in cavitatea orala a pacientuluiprin mock-up-ul indirect.

In acest moment, se pot aduce modificari suplimentare si sa se definitiveze wax-up-ul. Astfel se pune baza de fapt a proiectului final care va fi transformat pe rand in restaurare provizorie si apoi in restaurare definitiva. Acest proiect final va fi aprobat de la inceput de catre pacient. In acest fel pacientul nu va mai „beneficia” de surprize finale. Acest proiect va fi de asemenea un director pentru tratamentele preprotetice care trebuie asociate pentru a avea succes final: tratamente parodontale, tratamente ortodondice de modificare a pozitiilor dentare, tratamente endodontice in cazul unor slefuiri atipice, tratamente implantare.

Acest proiect initial va da posibilitatea tehnicianului de a fi artist in limitele functionale si estetice cerute. Astfel, partea creativa si functionala este decisa de la inceput. La partea de restaurare finala in ceramica, partea creativa a tehniciaului va fi restransa doar la coloristica, iluzii, dar nimeni din acest „triunghi” profesional nu va mai avea surprize majore si insomnii!

Mock-up indirect

Definitie: Reprezinta transpunerea de catre medic a wax-up-ului realizat de tehnicianul dentar in cavitatea orala a pacientului inainte de orice modificare ireversibila a structurilor dento-parodontale.

Mock-up indirect cu snaturi de ghidaj de slefuire

In aceasta etapa, dupa analiza pacientului, putem vedea limitele/oferta/posibilitatile cazului, putem planifica tratamente asociate, putem vedea daca asteptarile pacientului sunt realiste sau nu si, mai ales daca cele trei viziuni sunt superpozabile.

Acest moment este crucial in definirea relatiilor profesionale cu pacientul si in principiu ne fereste de rezultate si situatii neplacute.

Un alt aspect extram de important este faptul ca mock-up-ul indirect, odata acceptat reprezinta volumul final al preparatiei si in el se pot realiza santurile de ghidajpentru prepararea extrem de precisa a structurilor dentare. Astfel vom fi si extrem de atenti cu structurile dentare si in consecinta minim invazivi.

Consideram ca o reabilitare estetica, functionala, conservativa – minim invaziva – nu poate fi conceputa fara aceasta previzualizare aprobata de pacient, medic si tehnician dentar.

Digital smile design

Digital smile design

Definitie: Acest concept se bazeaza pe realizarea unui proiect virtual al viitoarelor lucrari, folosind un computer si un soft pornind de la fotografiile initiale ale pacientului.

Digital smile design este un instrument conceptual functional care poate sa clarifice diagnosticul, sa imbunatateasca comunicarea si sa creasca predictibilitatea tratamentului.

Aceasta tehnica poate ajuta la creearea unui nou suras in decurs de minute, pacientul poate sa isi vada noua imagine doar pe baza unor fotografii si poate sa isi dea acceptul pentru demararea proiectului.

Masuratori efectuate cu ajutorul DSD

 

 

Pentru echipa implicata este un mijloc de comunicare extrem de eficient in care pot sa se evalueze modificarile necesare, tratamentele preprotetice si demararea unui wax up extrem de precis, rezultatul fiind o acuratete cat mai mare in prepararea minim invaziva a dintilor si predictibilitatea rezultatelor.

 

 

 

Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…

Write a Comment

Telefon
Adresă