preloader

Articole

Indicatii postextractionale la copii

Indicatii postextractionale  la copii

Indicatii postextractionale la copii

Instructiunile postextractionale, sunt foarte importante pentru stare de bine si confortul copilului dumneavoastra.

Durata de timp in care copilul va experimenta amorteala post anestezie variaza, in functie de tipul si cantitatea de anestezic ce a fost utilizata. Pe tot parcursul acestei amorteli, copilul trebuie supravegheat pentru a evita ca fenomene ca: muscatul obrazului, limbii sau buzelor. Din acest motiv, este important sa nu le administrati mancare ce trebuie mestecata pe toata durata amortelii.

Pentru mancarea lichida, este foarte important sa nu folositi un pai pentru ingerare; actiunea de aspirare care apare atunci cande este folosit un pai, poate slabii cheagul de sange din alveola postextractionala si este posibil ca procesul de vindecare sa fie unul de mai lunga durata.

Amorteala ar trebui sa dispara in cateva ore, daca acest lucru nu se produce, nu ezitati sa contactati medicul stomatolog curant.

 

Sangerarea

Pentru a evita sangerarea si pentru a ajuta la o vindecare corespunzatoare, la nivelul alveolei postextractionale se va aplica un tampon de tifon, pe care copilul va musca, acesta limitand sangerarea in timp ce coagularea are loc.

Tamponul de tifon pe care musca copilul, va ramane pe loc timp de 30 – 45 de minute dupa plecarea din cabinetul stomatologic.

Dupa indepartarea tamponului din cavitatea bucala, exista posibilitatea sa mai persiste o mica snagerare, daca acest lucru se intampla, urmariti aceasta procedura:

– aplicati in cavitatea bucala a copilului, la nivelul alveolei postextractionale o noua bucata de tifon steril, intr-un strat suficient de gros incat acesta sa poata musca pe el;

– aplicati o presiune moderata in momentul in care copilul inchide gura pentru a va asigura ca acesta strange ferm bucata de tifon. Se tine strans timp de inca 30 de minut. In cazul in care si aceasta bucata de tifon se imbiba cu sange, repetati procedura;

– copilul nu are voie sa suga din alveola si sa deranjeze cheagul de sange cu limba;

– o cantitate mica de sange se mai poate prelinge pe peretii alveolei cand indepartati bucata de tifon, pana se formeaza cheagul de sange ce ajuta la vindecare (nu va alarmati, este normal). Cu toate acestea, in cazul in care persista o sangerare, nu ezitati sa contactati medicul stomatolog (Amintiti-va, totusi, ca o saliva roz nu reprezinta o sangerare!).

 

Cheagul de sange

Dupa orice extractie dentara, in alveola postextractionala se formeaza un cheag de sange. Acesta reprezinta o parte foarte importanta din procesul de vindecare si din acest motiv trebuiesc evitate toate activitatile ce ar putea sa il deranjeze.

Cum protejam cheagul de sange:

– copilul nu are voie sa clateasca gura si sa bea cu paiul in primele 24 de ore. Aceste activitati creaza aspiratie la nivelul cavitatii orale, apsiratie ce poate disloca cheagul, ceea ce duce la o vindecare greoaie;

– este de prefrat sa nu administrati copilului apa de gura ce contine aclool;

– este interzis periajul dentar in ziua corespunzatoare extractiei;

– incercati sa evitati orice fel de activitate obositoare pe care o are copilul dumneavoastra pentru a reduce pe cat posibil sangerarea si a ajuta la formarea cheagului de sange in mod corespunzator.

 

Inflamatia si durerea

Dupa o extractie dentara, copilul dumneavoastra poate acuza un disconfort, dar in aceeasi masura poate aparea si o inflamatie. Acestea se pot reduce la minim aplicand comprese reci pe fata, la nivelul la care dintele a fost extras.

O punga cu gheata sau o compresa rece poate fi folosita periodic (45 minute cu 15 minute pauza).

In cazul in care copilul acuza dureri severe, apar tumefactia, febra, greata, varsaturi sau sangerare persistenta sunati imediat medicul stomatolog.

 

Dieta

Este de preferat ca dupa o extractie dentara, sa administrati copilului lichide si alimente moi. Incercati sa evitati lichidul fierbinte. Nu folositi paie. Puteti incepe sa ii administrati mancare solida, urmatoarea zi dupa extractie sau imediat ce acesta va comunica faptul ca poate mesteca confortabil. In primele zile este indicat ca acesta sa mestece pe partea opusa extractiei.

 

Igiena orala

Copilul nu se va spala pe dinti in ziua corespunzatoare extractiei. Igiena se poate relua corespunzator urmatoarea zi, cand va putea peria toti dintii iar la nivelul alveolei va peria fara pasta, pentru a indeparta depozitele de mancare, cu grija sa nu lezeze cheagul de sange.

Urmatoarea zi dupa extractie, poate clati gura, dar cu grija si nu energic.

 

Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…

Write a Comment

Facebook

Telefon
Adresă