preloader

Articole

Variante de tratament implanto-protetic la edentatul total

Variante de tratament implanto-protetic la edentatul total

Variante de tratament implanto-protetic la edentatul total

Pacientii edentati total solicita adeseori optimizarea stabilitatii protezelor lor mobile, iar daca se poate chiar inlocuirea lor cu o proteza partiala fixa cu sprijin implantar. De obicei sunt oameni in varsta, cu diferite afectiuni generale si cu o oferta osoasa precara. Decizia de rezolvare printr-o restaurare protetica fixa cu sprijinul implantar trebuie foarte bine cantarita.

Indicatia de restaurare protetica a unei edentatii totale prin inserarea de implante este conditionata de:

Proteza totala pe sistem dolder

Proteza totala mandibulara pe implante – Sistem Dolder

– oferta osoasa a structurilor dure ale campului protetic;

– zona topografica in care se pot insera implantele;

– starea de sanatate generala si locala, care trebuie sa fie buna;

– spatiul interarcadic suficient in plan vertical;

– igiena buna a cavitatii bucale;

– sa nu fie fumator sau mare consumator de alcool.

Contraindicatiile insertiei implantelor la un edentat total  sunt legate de:

– starea generala (boli cardiace, de nutritie, sanguine, endocrine, renale, afectiuni maligne, marii fumatori, alcoolici etc) poate contraindica insertia de implante;

– status-ul local, unde problemele de contraindicatie relativa sau absoluta se refera la prezenta leziunilor premaligne si maligne micoze ale mucoasei bucale etc., igiena orala precara (constatata prin starea protezelor mobile).

Conceptele de terapie a edentatiei totale prin proteze implanto-purtate au fost sintetizate de Spiekerman.

punte prin insurubare

Punte dentara mandibulara ancorata de implante prin insurubare cu extensii distale

 

 

Clasificarea conceptelor de protezare are in vedere cativa parametrii constanti si anume:

a) conditiile morfologice specifice de la maxilar si mandibula;

b) numarul de implante ce trebuie inserate;

c) sprijinul piesei protetice, care poate fi: pur implantar sau mixt implantar (prin intermediul unei mezostructuri) si muco-osos.

 

Conceptele pentru maxilar si pentru mandibula:

 

 

la mandibula

            * conpectele I, II si III presupun inserarea unui numar diferit de implante, peste care se elaboreaza o mezostructura si ulterior o supraprotezare;

* conceptul IV a lui Spiekerman presupune inserarea a 6-8 implante interforaminal, pe care se agrega o restaurare fixa, agregata prin insurubare.

Conceptul IV poate fi modificat prin inserarea unor implante endoosoase si in zonele posterioare ale mandibulei, dupa cum se poate apela si la implante subperiostale.

De obicei, se apeleaza la implante radacina de stadiul II. Pe perioada osteointegrarii acestora, proteza mobila veche se poate reoptimiza si folosi de catre pacient. Urmeaza descoperirea implantelor dupa un interval de cateva luni si apoi realizarea restaurarii fixe cu sprijin implantar.

Desigur, poate fi luata in considerare si inserarea unui implant subperiostal, dar, de obicei, spurastructurile pe acest tip deimplant sunt mobilizabile.

proteza totala maxilara ancorata de implante

Proteza totala maxilara ancorata de implante

la maxilar

La maxilar, transformarea edentatiei totale in edentatie partiala prin insertia de implante, trebuie sa tina cont de posibilele interferente cu fosele nazale si sinusurile maxilare.

* conceptele I si II presupun inserarea unor implante endoosoase, pe care se sprijina o supraproteza mobilizabila.

* conceptul III consta in inserarea a 4-6 implante in zona frontala, peste care se realizeaza o supraprotezare sau o restaurare protetica fixa demontabila cu extensii distale.

* conceptul IV presupune inserarea a 6-8 implante in zona interpremolara (in functie de conditiile anatomice). Peste aceste implante se poate confectiona o restaurare fixa, cu sau fara extensii distale, agregata prin insurubare.

Poate fi luat in considerare si un implant subperiostal, dupa cum se pot insera implante in zona posterioara a crestelor, cu sau fara asocierea unei interventii de sinus lift (necesara pentru augmentarea rezervei osoase).

 

Tinka Smile – Creating beautiful smiles…

Write a Comment

Telefon
Adresă