preloader

Articole

Stabilirea diagnosticului si planificarea secventelor de tratament in implantologia orala

Stabilirea diagnosticului si planificarea secventelor de tratament in implantologia orala

Stabilirea diagnosticului si planificarea secventelor de tratament in implantologia orala

Restaurarea protetica orala pe implanturi dentare este o procedura cu rezultat predictibil in majoritatea cazurilor. Implantologia contemporana este preocupata nu numai de succesul pe termen lung al implanturilor dentare, dar si de rezultatul functional si implicit estetic al reabilitarii orale pe implanturi dentare.

Aspectul estetic al tratamentului este din ce in ce mai mult in atentia specialistilor, ca raspuns la cererile pacientului actual, candidat la restaurarea protetica suportata de implanturi dentare. Plasarea implanturilor dentare, in special la pacientii cu edentatii partiale, necesita o localizare tridimensionala, functionala, care asigura supravietuire pe termen lung a implantului, dar implicit necesita optimizarea suportului osos si gingival periimplantar, ceea ce conduce la rezultate estetice de durata. Estetica si functionalitatea nu trebuie luate in considerate numai in anumite zone dento-parodontale.

 

Din punct de vedere al conceptului clasic, zona estetica este situata maxilar frontal, cu toate ca in realitate cea mai mare parte a ariei dento-parodontale maxilare participa la ansamblul fizionomic facial. Restaurarile protetice in aceasta arie sunt o provocare pentru echipa de reabilitare orala, in special datorita implicarii maxime in aspectul fizionomic general al pacientului.

Zona estetica – maxilar frontal

 

Aspectul estetic necesita o corelare a parametrilor tesuturilor dure si a partilor moi care trebuie sa se armonizeze. Atat estetica dentara cat si estetica gingivala actioneaza impreuna pentru un zambet placut si un aspect facial armonios, echilibrat. Clinicianul trebuie sa fie avizat si sa ia in considerare si parametrii gingivali (morfologie, textura, culoare, forma si dimensiune).

In mod implicit, suportul osos trebuie evaluat cantitativ si calitativ. Osul maxilar este infrastructura pe care se dezvolta si se conformeaza gingia, dar reprezinta si suportul implantului dentar.

Stabilirea diagnosticului si planificarea secventelor de tratament

Succesul tratamentului in edentatiile unidentare sau multidentare din zona maxilara anterioara este o provocare, mai ales in situatia lipsei mai multor unitati dentare. Conservarea sau realizarea unei morfologii gingivale capabile sa creeze iluzia dintilor naturali este dificila si nu de putine ori micile erori de tehnica pot duce la esecul estetic si insatisfactia pacientului.

Pentru a obtine un rezultat estetic favorabil prin terapia reconstructiva pe implanturi dentare plasate in edentatiile din zonele estetice, se impune stabilirea unui diagnostic preoperator si realizarea unui plan de tratament adecvat.

Anamneza preoperatorie este importanta atat prin prisma evaluarii pacientului candidat la terapia prin implant dentar, cat si pentru a stabilii cerintele si asteptarile estetice ale pacientului. Pacientul trebuie apreciat din punct de vedere al starii generale. Se evalueaza eventualele probleme medicale care pot fi contraindicatii ale interventiilor chirurgicale. De asemenea, se evalueaza starea dentara, istoricul afectiunii dentare si parodontale, se practica examinarea clinica orala si cervicofaciala.

Rezultatele examinarii imagistice, radiografii dentare sau tomografia computerizata sunt analizate si apreciate prin prisma examinarii clinice si a expectativelor functionale si estetice ale pacientului. Sunt recomandate modele de studiu si fotografii orale si faciale pentru completarea documentarii perioperatorii. Aceasta examinare comprehensiva poata sa stabilieasca un cuantum de factori de risc estetici al restaurarii protetice suportate de implanturi dentare.

O serie de stari patologice generale, parafunctii (bruxismul), fumatul sau igiena bucala deficitara trebuie luate de asemenea in considerare ca potentiali factori de risc in succesul functional si estetic al implantului in zona estetica. Pentru plasarea ideala a implanturilor si rezultat protetic optim in zonele estetice se practica o evaluare a spatiului edentat prin prisma examinarii faciale, dentare si parodontale. Succesul osteointegrarii implantului, aspect valabil pentru toate spatiile edentate nu numai pentru cele din zonele estetice, consta in atingerea unui echilibru intre factorii estetici si functionali, cu o interfata asimptomatica os-implant si tesuturi gingivale periimplantare sanatoase permanent.

Inserare implant – zona functionala

Criterii pentru succesul implantului

– absenta mobilitatii implantului;

– evaluarea radiologica nu prezinta semne de radiotransparenta periimplantara;

– liza osoasa verticala mai mica de 0.2 mm/an dupa primul an de protezare functionala;

– nu sunt prezente semne de inflamatie gingivala, infectii osoase, dureri, neuropatii, parestezii;

– o rata de succes de 85% la 5 ani si 80% la 10 ani – sunt criterii minim acceptate.

 

 Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…

Write a Comment

Facebook

Telefon
Adresă