Faţete dentare

Faţete dentare
Fatetele dentare sunt confectionate la comanda dintr-un material asemanator dintelui ca si culoare, care este menit sa imbunatateasca aspectul oral. Aceste fatete sunt lipite de partea din fata a dintelui, schimband culoarea, forma sau lungimea dintelui. Sunt foarte subtiri pentru a nu schimba marimea dintilor. Acestea pot fi confectionate din portelan sau din compozite de rasina. Fatetele din portelan rezista mai mult la pete in comparatie cu cele din rasina, si reflecta mult mai bine naturaletea dintelui, in schimb fatetele din rasina sunt mult mai subtiri si necesita o indepartare mai mica din suprafata dintelui. Cea mai buna solutie este sa discutati cu medicul stomatolog despre solutia optima pentru dvs.

Faţete dentare
Ce fel de probleme pot combate fatetele dentare?
- Fatetele va pot acoperii dintii care sunt decolorati. Din cauza anumitor tratament la radacina, sau a fluorizarii excesive dintii se pot decolora iar acesta este un lucru negativ pentru zambetul dvs.
- Dinti care sunt ciobiti sau sparti
- Dinti care nu sunt egali sau strambi
- Dinti care au prea mult spatiu intre ei
Care este procedura prin care treci pentru a obtine fatete dentare?
Pentru a pune fatete dentare unui pacient, este nevoie de 3 vizite la medicul stomatolog. O vizita este pentru consultatie, iar celelalte doua pentru a creea si a aplica fatetele dentare pe dintii dvs.
- Diagnosticarea si planul tratamentului. In primul rand, trebuie sa explicati medicului stomatolog ce probleme vreti sa rezolvati prin aplicarea fatetelor dentare. Medicul stomatolog va analiza dintii dvs. pentru a stabili daca sunte-ti sau nu compatibil cu fatetele dentare care urmeaza sa fie aplicate. Este posibil sa fie nevoie si de o radiografie a intregii guri.
- Pregatirea. Pentru a pregati un dinte de fatetele dentare, medicul dvs. stomatolog va fi nevoid sa indeparteze intre 1-2 milimetri din suprafata acestuia. Este o grosime egala cu fatetele care urmeaza sa fie amplasate in acest loc. Dupa asta, urmeaza sa se ia un model dupa dintii dvs. pentru a stabili cu exactitate forma si marimea fatetelor. Dureaza in medie cam 1-2 saptamani pana ce fatetele ajuns la medicul dentist si sunt gata pentru a fi puse pe dintii pacientului.
- Lipirea fatetelor. Inainte ca fatetele dentare sa fie cimentuite permanent pe dintii/dintele dvs, este nevoie ca medicul stomatolog sa puna fatetele pe dintii/dintele dvs pentru a vedea daca totul se potriveste, cum ar fi culoarea, forma, sau grosimea acestora. Culoarea poate fi ajustata din culoarea cimentului folosit la fixarea acestor fatete. Pentru a pregati dintele acesta trebuie curatat, polisat si gravat, ceea ce face ca suprafata dintelui sa fie mai abraziva pentru a prinde mai bine cimentuirea fatetelor. Imediat dupa ce fatetele sunt puse pe dintii dvs. medicul stomatolog aduce o lumina speciala pentru a intari cimentul in urma unei reactii chimice. Urmatoarea etapa include eliminarea excesului de ciment, verificarea muscaturii si bineinteles ultimele ajustari la fatetele aplicate. S-ar putea ca in urmatoarele saptamani sa mai aveti o programare la medicul stomatolog pentru a vedea reactia dingiilor la fatetele aplicate.

Înainte – După
Care sunt dezavantajele unor fatete?
- Procesul nu este reversibil.
- Fatetele nu sunt reparabile in cazul in care acestea se ciobesc sau se sparg.
- Din cauza indepartarii stratului de 1-2 milimetri, este posibil ca dintele dvs sa fie mult mai sensibil la cald/rece/dulce.
- Culoarea fatetelor nu poate fi schimbata. In cazul in care aveti un dinte cu fateta si planuiti sa va faceti o albire dentara, acesta nu isi va schimba culoarea in urma tratamentului dentar de albire.
- Fatetele se pot disloca din locul lor si pot cadea. Pentru a avita acest lucru, incercati sa nu va roadeti unghiile sau nu mestecati mancare sau obiecte tari.
Cat de mult tin fatetele dentare?
In general, fatetele dentare pot tine intre 5-10 ani, in functie de cat de bine sunt ingrijite. Dupa acest timp, s-ar putea sa fiti nevoiti sa le schimbati.
Tinka Smile – Creating beautiful smiles…