Albirea dinţilor
Albirea dinţilor
Procesul de decolorare a petelor dentinei si a smaltului se numeste albirea dintilor. Pentru dintii patati moderat procesul de albire este cel mai eficace.
Daca pacientul are punti sau coroane, acestea isi vor pastra culoarea, deoarece albirea actioneaza doar pe dintii naturali.
Cauzele colorarii dintilor :
- consumul de substante care pateaza(fumatul,alimente care contin coloranti etc.);
- inaintarea in varsta;
- fluorizarea excesiva;
- pierderea vitalitatii dintelui;
- restaurari invechite si degenerarea nervilor.
Cine poate beneficia de albire dentara?
Pot beneficia de procesul de albire pacientii cu dintii naturali care au pete galbene, maro sau portocalii si pacientii care au dintii patati ca urmare a fumatului, a inaintarii in varsta sau a altor cauze extrinseci. Petele puternice, de exemplu, cele cauzate de consumul de tetraciclina, vor raspunde intr-un timp mai indelungat la tratament si cu rezultate mai slabe.
Obturatiile,coroanele sau puntile nu sunt afectate de materialul de albit. Gradul de albire a dintilor naturali va depinde de la pacient la pacient, in functie de structura dintilor fiecaruia si de durata de folosire a sistemului de albire.
Durata mentinerii efectului tratamentului de albire depinde si de structura dintilor si de substantele colorate consumate (tutun, cafea, ceai, bauturi tip cola). Pentru cei mai multi pacienti, efectul dureaza cativa ani.
Contraindicatii
Albirea nu este indicata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza si copiilor sub 14 ani. Unii pacienti pot simti o sensibilitate crescuta la rece sau un usor disconfort in zona dintilor. Aceste simptome dispar insa in decursul a 1-3 zile de la terminarea tratamentului. In timpul tratamentului evitati consumul de bauturi reci sau fierbinti, consumul de citrice si fumatul.
Procesul chimic
Procesul chimic care sta la baza albirii : -Peroxizii si peroxizii tamponati sunt adusi in contact intim cu dintele, oxigenul fiind eliberat din aceste materiale si descompus in partile sale componente. Produsii de degradare rezultati in urma albirii includ: oxigen, apa si amoniac, produsi existenti in mod normal in organismul uman. Oxigenul se combina cu moleculele de culoare depuse la nivelul structurii reticulare a smaltului si canaliculelor dentinare, crescandu-le gradul de solubilizare.
Exista doua metode de albire a dintilor, ambele presupunand vizita la medicul stomatologic.
1. Albirea acasa – este cea mai populara tehnica de albire, procedeu oferit de mai mult de 75% dintre stomatologi. Pacientului i se va confectiona in laboratorul de tehnica dentara o gutiera (mulajul dintilor in care se va pune substanta de albit )Aceasta va fi numai pentru dintii pacientului.
In urmatoarea sedinta, primiti in cabinet cele 2 gutiere precum si gelul cu care se face albirea dintilor. Gelul se aplica in cantitate redusa in gutiere iar acestea se aplica pe dinti. Cele 2 gutiere se vor purta numai noaptea. Este indicat celor care au dintii sanatosi, fara restaurari (obturatii fotopolimerizabile, coroane dentare).
2. Albirea in cabinetul stomatologic – în etapa de pregatire se aplica pe suprafata dintilor un gel a carui substanta activa este Peroxidul de Hidrogen. Urmeaza apoi etapa de albire in care aparatul proiecteaza o lumina care activeaza substanta din gel, aceasta va patrunde la suprafata dintelui si usor in profunzime albind zonele cu probleme si eliminand petele de pe smalt si dentina. Tratamentul este realizat sub directa supraveghere a personalului medical.
Pentru ca albirea sa fie cu un succes maxim, intotdeauna inainte de albire dinti se va face o igienizare profesionala a cavitatii bucale.