Periajul dinţilor la copii
Periajul dinţilor la copii
Ce periuta de dinti pentru copil alegem?
Periuta trebuie sa fie moale si mica, pentru a nu deranja micutul in timp ce il periem sau se periaza singur. Cel mai bine este sa lasam copilul sa se joace un pic cu ea. Capul periutei de dinti trebuie sa fie mic, pentru a avea acces pe toata suprafata dintilor.
Pasta de dinti pentru copii
O pasta de dinti pentru copii este indicata deoarece contine cantitatea optima de fluor, iar copilul o poate inghiti fara sa apara probleme in cazul in care nu a reusit sa clateasca in timp util.
Nu este indicat sa optati pentru o pasta de dinti cu supliment de fluor daca medicul nu recomanda acest lucru. Pentru un periaj dentar la copiii se utilizează un volum de pastă de dinţi pentru copii de mărimea unui bob de mazăre.
Cum efectuam corect periajul copilului?
La inceput, dintisorii se curata pret de cateva secunde, iar pe zi ce trece se mareste intervalul de timp acordat periajului.De cum apare primul dintisor, el trebuie protejat – si cei care vor urma – cu mare atentie. Smaltul dintisorilor de lapte este extrem de sensibil la bacterii si acizi si cariile apar cu mai mare usurinta. Se foloseste o cantitate mica de apa, deoarece copilul nu va stii sa clateasca.
Se efectueaza periajul pe intreg dintele pana la linia gingiilor, cu miscari circulare, pe o parte si pe alta.
Nu se va exercita prea multa presiune asupra dintilor, deoarece,mai tarziu, copilul poate sa resimta o sensibilitate la rece sau la cald.
Periuţa, după folosire şi spălare, va fi păstrată în poziţie verticală în mediu deschis pentru a se putea usca; ea trebuie ţinută la o oarecare distanţă de periuţele celorlalţi membrii ai familiei, pentru a evita eventuale contaminări nedorite cu microbi.