preloader

Articole

Cum ingrijim lucrarile dentare?

Cum ingrijim lucrarile dentare?

Cum ingrijim lucrarile dentare?

Nu exista o metoda de periaj universal valabila, care sa fie adecvata pentru toate categoriile de pacienti. Desi pana in present au fost descrise peste 30 de tehnici de periaj, cercetari indelungate au demonstrat, ca nici una dintre ele nu poate obtine un sufragiu universal.

Alegerea periutei de dinti cat si a tehnicii de periaj depinde de o serie de particularitati individuale: varsta, stare dento-parodontala, prezenta sau absenta obturatiilor si mai ales a restaurarilor protetice.

O metoda eficienta de periaj pentru purtatorii de proteze partiale fixe trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

Diverse tipuri de periute de dinti

– sa curete foarte bine toate suprafetele extraalveolare ale dintilor naturali si artificiali;

– sa nu lezeze tesuturile dure dentare naturale si nici pe cele moi;

– sa fie simpla, usor de insusit si practicat;

– insusirea ei dupa un timp sa constituie un reflex automatizat, inconstient si sa se integreze in deprinderile igienice de rutina;

– sa fie executata sistematic, pe grupe de dinti, vestibular, ocluzal, oral.

Periajul trebuie sa cuprinda toate zonele arcadelor dentare. Se incepe cu regiunea molara a unei arcade si se face periajul pe fetele vestibulare sau orale, inconjurand arcada dentara pana la punctul de unde a inceput. Acelasi procedeu se aplica pe arcada antagonista, pana sunt periate toate zonele accesibile. Ultima zona va fi ce ocluzala.

In functie de necesitatiile individuale de periaj, obiceiul alimentar si tehnica de periaj utilizata, se considera necesare 10-20 de miscari pentru fiecare zona.

Eficienta unui periaj consta in suprimarea placii dentare, eliminarea resturilor alimentare, stimularea keratinizarii gingivale, activarea microcirculatiei locale prin intermediul masajului, fara a leza insa tesuturile parodontale.

Tehniciile uzuale cunoscute de catre pacienti, daca sunt corect efectuate, asigura un oarecare grad de curatire a dintilor artificiali, dar nu prezinta o eficienta ideala.

Tehnici de periaj

Periajul orizontal nu este eficient in spatiile interdentare si este agresiv pentru tesuturile moi, determinand retractie gingivala si abrazie cervicala la dintii neacoperiti de coroane de invelis.

Periajul circular, desi este usor de insusit, nu curata suficient fetele aproximale si nu asigura un masaj gingival corespunzator.

Periajul vertical, cel mai corespunzator in privinta eficientei, nu curata suficient de bine suprafetele cervicale, la nivelul unghiurilor gingivo-dentare si nici zonele profunde ale fetelor aproximale.

Periutele de dinti. Pacientii purtatori de proteze partiale fixe pot utiliza atat periute comune (conventionale), dar exista si perii speciale, destinate pentru aceste situatii.

In general periuta trebuie sa fie adecvata tehnicii de periaj si situatiei clinice.

Periuta electrica

Periutele electrice sunt indicate in special in zonele posterioare, pe fetele orale, unde accesul este mai dificil cu o periuta obisnuita actionata manual, la indivizi cu o manualitate deficitara, handicapati fizic sau psihic, bolnavi spitalizati si imobilizati la pat.

Periajul electric este cu ceva mai agresiv decat cel manual. Resturarile protetice fixe cu componenta polimerica sau obturatiile fizionomice se uzeaza mai repede, dar suprafetele metalice se pot curata mai eficient si cu succes.

Pasta de dinti

Pastele de dinti sunt preparate ajutatoare care potenteaza actiunea de curatire a dintilor, si protezelor fixe prin periaj. Compusii organici ai flourului au fost inglobati in apropare toate pastele de dinti utilizate astazi de catre populatia infantila.

Asa cum nu putem vorbii de o perie de dinti universala, nu exista nici pasta de dinti ideala. Medicul stomatolog sau asistenta de profilaxie trebuie sa cunoasca toata gama de produse uzuale, si din aceasta diversitate, sa recomande pasta de dinti cea mai potrivita potrivita.

Criteriile de recomandare sunt:

– varsta pacientului;

– predispozitia la caria dentara;

– semne care tradeaza o parodontopatie;

– prezenta restaurarilor protetice fixe sau mobile;

– frecventa obturatiilor coronare de clasa a II a;

– predispozitie la formarea tartrului;

– fumatul;

– boli generale;

– regimul alimentar.

 

Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…

Write a Comment

Facebook

Telefon
Adresă