preloader

Articole

Sarcina si sanatatea cavitatii orale

Sarcina si sanatatea cavitatii orale

Sarcina si sanatatea cavitatii orale

O buna sanatate orala este esentiala pe durata sarcinii

Nu este un secret faptul ca sarcina este un moment important in viata unei femei. Este cunoscut ca sarcina produce schimbari fizice care afecteaza nivelul hormonilor, apetitul, dar mai putina lume cunoaste ca aceste schimbari pot influenta la fel de mult sanatatea orala. In pofida faptului ca o buna sanatate orala este esentiala pentru sanatatea generala a mamei si a copilului, statistic doar cca 25% dintre femei au vizitat un dentist in timpul sarcinii. De fapt, ingrijirea dentara in timpul sarcinii nu este doar sigura si eficienta, ci este esentiala in combaterea efectelor adverse ale afectiunilor ce pot aparea la nivelul cavitatii orale. Stomatologii au capacitatea de a mentine starea de sanatate orala a femeilor insarcinate, prin tratarea problemelor ce apar in mod comun in timpul sarcinii.

Schimbarilie hormonale din timpul sarcinii pot duce la mai multe afectiuni. Afectiunea cea mai comuna este gingivita, cu o incidenta statistica de 30%.

Gingivita, este afectiunea care se descrie in urma acumularii placii bacteriene, aceasta cauzand inflamarea gingiilor, afectiune ce ar trebui tratata cu o curatare profesionala, cu un periaj corect si prin folosirea atei dentare. Daca nu este tratata, gingivita poate duce la aparitia parodontitei, o forma mai grava de afectare gingivala. Pacientele tind sa intarzie tratamentul afectiunilor orale din motive de siguranta pentru fetus, cu toate acestea, tratamentul dentar de rutina poate fi efectuat in conditii de siguranta in orice moment al sarcinii. Afectiunile dentare netratate pot duce la durere, infectii si expunerea inutila la medicamente, oricare dintre acestea ar putea dauna fatului in curs de dezvoltare. De asemenea, sanatatea orala deficitara poate afecta aportul nutritional al femeilor insarcinate, care este esential pentru cresterea si supravietuirea fetusului.

Gingii sanatoase vs. gingivita

Fluctuatiile hormonale care au loc in sarcina pot produce tumori benigne la nivelul cavitatii orale. Aceste tumori apar de obicei dupa primul trimestru si de obicei dispar dupa nastere. Indepartarea lor chirurgicala poate fi necesara atunci cand acestea sangereaza, interfereaza cu mancatul sau persista dupa nastere.

In plus fata de examinarea pentru boli orale obisnuite, stomatologul poate observa eroziunea dentara, distrugeri chimice sau mecanice la dintii femeilor gravide, cauzat de aciditatea crescuta de la nivelul cavitatii orale.

Pentru neutralizarea acidului aparut dupa varsaturi, femeile gravide ar trebui sa clateasca gura cu un amestec compus dintr-o  ligurinta de bicarbonat de sodiu dizolvat intr-o cana cu apa. Dintii trebuiesc periati doar dupa ce a fost clatita gura si acidul neutralizat, pentru a prevenii deteriorarea in continuare a smaltului.

Evaluarea sanatatii orale si tratament, ar trebui sa fie o parte esentiala a ingrijirii prenatale, deoarece aceste masuri ofera pacientelor acces la sfaturi adecvate pentru o igiena orala corecta.

Cum influenteaza sarcina sanatatea cavitatii orale ?

Toti am auzit ce se spune “in popor” si anume faptul ca femeile pierd in timpul sarcinii calciul dintilor sau ca se poate pierde un dinte cu fiecare sarcina. Sunt doar mituri. Totusi, pot aparea unele modificari in sanatatea dumneavoastra orala pe durata sarcinii, iar modificarile principale sunt cauzate de cresterea nivelului hormonal (in special estrogenul si progesteronul), care pot afecta si sensibiliza tesutul gingival in contact cu depunerile de placa bacteriana.

Cum ne afecteaza acumularea placii bacteriene ?

 

Daca placa bacteriana nu este eliminata, aceasta poate provoca gingivite (manifestate prin  aparitia coloratiilor gingivale, inflamatii, ulceratii, sangerari). Asa numita “gingivita de sarcina” afecteaza cele mai multe femei gravide intr-o oarecare masura si in general se manifesta in primul trimestru de sarcina, cat mai de vreme de luna a doua. Daca medicul curant v-a diagnosticat cu gingivita inainte de sarcina, in mod normal aceasta va tinde sa se agraveze pe durata sarcinii. Netratate, gingivitele pot duce la parodontite, o forma mai grava a bolii.

Igenizarea profesionala in cabinetul de medicina dentara

Deasemenea, femeile gravide prezinta risc de a dezvolta asa numitele tumori de sarcina, tumori benigne, cresteri inflamatorii, non-canceroase care se dezvolta atunci cand gingiile umflate devin iritate. In mod normal, aceste tumori dispar de la sine, regresand dupa sarcina. Insa, daca acestea devin  inconfortabile sau ingreuneaza mestecatul, periajul sau alte procedure de igiena orala, dentistul poate decide eliminarea chirurgicala a acestor tumori.

Cum putem prevenii aceste probleme ?

Gingivita se poate preveni prin pastrarea dintilor curati, mai ales la nivelul gingiei. Spalarea cu pasta de dinti cu fluor de cel putin doua ori pe zi sau dupa fiecare masa daca este posibil. Folosirea zilnica a atei dentare. Daca periajul de dimineata nu este suportat creand varsaturi, inlocuiti-l cu apa de gura antiplaca bacteriana ce contine si fluor. Consumati vitamina C si B12 pentru o buna dezvoltare, acestea ajutandu-va deasemenea la mentinerea cavitatii bucale sanatoase si puternice. Curatarea periodica profesionista la dentist, tine sub control placa bacteriana, previne gingivita si reduce riscul aparitiei tumorilor de sarcina.

Bacteriile de la nivelul cavitatii orale pot afecta fatul

Ar putea gingivita mamei afecta sanatatea copilului ?

Cercetarile sugereaza ca exista o legatura intre prematuri, copii nascuti cu o greutate mica si gingivita. Bacteriile excesive pot intra in fluxul sangvin prin gingii, cand se intampla asta, bacteriile pot ajunge in uter, declansand producerea de substatante chimice numite prostaglandine, care sunt suspecte de a induce travaliul prematur.

Cand ar trebui consultat medicul stomatolog ?

Vizita la stomatolog

Daca planificati sa ramaneti gravida sau deja banuiti ca sunteti gravida, trebuie imediat sa consultati un dentist. In caz contrar, ar trebui programat un consult in primul trimestru pentru o curatare profesionala. Medicul dentist va evalua starea dumneavoastra de sanatate orala si va intocmi un plan de tratament pentru restul sarcinii. O alta curatare profesionala este recomandata si in trimestrul al doilea, prilej cu care dentistul va constata daca au aparut schimbari nedorite si va va putea masurara eficienta igienii orale. In functie de pacienta, se poate face o a treia sedinta scurta de curatire profesionala, la inceputul celui de-al treilea trimestru.

Exista proceduri stomatologice pe care trebuie sa le evitam ?

Procedurile non-urgenta, in general, pot fi efectuate pe tot parcursul sarcinii, insa cea ma buna perioada de tratament stomatologic este intre luna a patra si a sasea de sarcina. Femeile cu urgente stomatologice care acuza dureri severe pot fi tratate in timpul oricarui trimestru, dar obstretricianul vostru va trebui consultat in cazul in care se impune anestezie, sau prescrieri medicamentoase. Expunerea la razele X (radiografii) ar trebui evitata in perioada sarcinii, iar procedurile elective amanate pana dupa nasterea copilului.

Nu astepta, nu iti neglija dintii !

Chiar daca cei mai multi oameni sunt constienti de faptul ca o buna sanatate orala este esentiala pentru sanatatea generala a mamei si copilului, neintelegeri cu privire la siguranta serviciilor stomatologice in timpul sarcinii poate duce la evitarea nejustificata a dentistului. Medicul dentist poate creea un plan de tratament sigur, eficient si esential pentru combaterea efectelor adverse produse de bolile cavitatii orale pe durata sarcinii.

Gingivita de sarcina

Perioada graviditatii poate aduce modificari semnificative in sanatatea orala a unei femei. Acestea pot experimenta gingivita, parodontita, tumori de sarcina.

Clinic, gingivita din timpul sarcinii nu este diferita de cea obisnuita. Pacientele vor experimenta colorarea gingiilor in rosu aprins, inflamarea gingiilor, ulceratii, sangerari. Aproximativ 30% dintre gravide vor suferi de diferite grade de gingivita.

Desi sangerarea si inflamatia gingiilor au fost observate in toate trimestrele de sarcina, acestea dispar de obicei dupa 3 pana la 6 luni dupa sarcina, cu conditia sa fie puse in aplicare masuri adecvate de igiena orala. O buna igiena orala si vizite regulate la medicul dentist poate ajuta la atenuarea inflamatiilor gingivale.

Tumorile de sarcina sunt raportate la 10% din femeile gravide. Aceste tumori care nu sunt canceroase apar ca o excrescenta in gura si de obicei dispar dupa nasterea copilului. Ele sunt de obicei de culoare violet sau rosu si sunt nedureroase, dar pot prezenta sangerari spontane.

Daca o tumora de sarcina devine dureroasa, sangereaza important sau impiedica masticatia, atunci se impune indepartarea ei chirurgicala.

Extinderea gingiei, manifestata prin dezvoltarea si cresterea dimensiunilor gingiei, se produce mai frecvent decat gingivita si tumorile de sarcina. In cazurile severe, gingiile se pot extinde pana la nivelul in care acopera complet dintii.

Tumora de sarcina

Gingivita si extinderea gingiei in perioada sarcinii sunt considerate a fi rezultatul unui raspuns sporit la bacteriile de la nivelul cavitatii orale. De aceea este extrem de important sa educam si sa motivam pacientele sa mentina o buna igiena orala in timpul sarcinii.

Daca igiena orala adecvata nu este initiata inainte de sau in timpul sarcinii, afectiuni cum ar fi gingivita, tumori de sarcina, iar extinderea gingivala se poate agrava cu extinderea sarcinii. Femeile gravide nu trebuie sa neglijeze controalele periodice. Consultati medical dentist oricand observati o modificare in starea dumneavoastra de sanatate orala.

 

Poftele alimentare din timpul sarcinii pot afecta sanatatea cavitatii orala?

Este nevoie de o dieta echilibrata pe tot parcursul sarcinii

Femeile gravide pot avea de multe ori pofte alimentare, inghetata fiind printre cele mai intalnite nevoi de acest fel. Exista cazuri mai grave cand femeile insarcinate sufera de o tulburare de alimentatie severa, numita Pica, manifestata prin nevoia de a mesteca si ingera produse nealimentare ca si gheata ori pamant.

Pica combinata cu bulimia poate avea efecte adverse asupra sanatatii cavittii orale a unei femei in timpul sarcinii si este greu de diagnosticat si tratat in timpul celor noua luni.

De obicei, pica este un comportament secret, o tulburare compulsiva de alimentatie in care persoana sufera de un apetit anormal si constant pentru substante non-nutritive. Bulimia este o afectiune in care pacientii mananca prea mult iar apoi vomita din teama ca vor lua exagerat in greutate. Asocierea si cauza aparitiei acestora in timpul sarcinii nu sunt cunoscute clar, insa unii specialist sugereaza ca de vina sunt factori socio-culturali si fiziologici, iar altii sustin ca depresia sau deficientele de fier si zinc din timpul sarcinii ar putea fi factorii.

Tulburarile de alimentatie pot provoca eroziuni grave ale smaltului dintilor, precum si sensibilitate la rece sau cald, ciobire, subtiere. Medicii stomatologi pot detecta aceste semene ale bolii si pot oferi pacientilor optiuni de tratament.

Desi multe femei cred ca trebuie evitat consultul dentistului si ingrijirea dentara in timpul sarcinii, este deosebit de important pentru cele ce au deja tulburari de alimentatie sa nu intrerupa vizitele periodice la dentist. Stomatologii sunt adesea primii care observa efectele tulburarilor de alimentatie asupra sanatatii orale ale unui individ, multi dintre pacienti ignorand problemele.

Daca problemele nu sunt raportate la timp, in cele din urma complicatiile medicale si stomatologice vor forta pacientul sa caute ajutor. In astfel de cazuri, medicul dentist va lucra in echipa cu medici nutritionisti si alti specialist pentru gestionarea corespunzatoare a sanatatii orale si generale a pacientului.

 

Substante si materiale frecvent ingerate de cei care sufera de Pica:

  • Textile, gheata, hartie, plante vegetale, amidon de porumb, sapun, cenusa, vopsea, pamant.

 

Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…

Write a Comment

Facebook

Telefon
Adresă