preloader

Articole

Tratamentul stomatologic în sarcină

Tratamentul stomatologic în sarcină

Tratamentul stomatologic în sarcină

In timpul sarcinii putem merge la stomatolog?

Cele mai multe gravide considera ca tratamentele stomatologice nu sunt tocmai indicate pe perioade sarcinii, motivand teama de a nu dauna fatului, din aceasta cauza evitand sa apeleze la ajutorul stomatologului chiar si in cazurile de urgenta,insa aceste urgente netratate se pot agrava si raspandi infectia de la un singur dinte in intreg organismul.

Cariile dentare si sarcina

Nu exista nici o legatura directa intre modificarile fiziologice din sarcina si aparitia cariilor dentare,asa cum cum s a creat un mit fals. S-a demonstrat ca principalele cauze ale aparitiei acestor carii sunt igiena orala ineficienta si o dieta necorespunzatoare. Calciul este prezent in structurile dentare sub forma cristalizata si nu poate deci fi preluat pentru a suplini nevoile de calciu ale fatului. Nu acelasi lucru se intampla si cu calciul din oase, acesta putand fi folosit de organismul matern atunci cand exista un deficit de calciu.

Gingivita de sarcina

Una dintre cele mai comune probleme dentare asociate sarcinii este o afecţiune cunoscută sub numele de gingivita de sarcina care apare de obicei în timpul primului trimestru. Simptomele care insotesc aceasta stare sunt inflamarea si sangerarea gingiiilor spontan sau doar la periaj si masticatie. Aceasta forma de inflamatie gingivala este favorizata de cresterea nivelului hormonal de estrogeni, dar factorul determinant in reprezinta placa bacteriana (microbii prezenti pe suprafetele dintilor) Astfel igienizarea corecta acasa completata cu igienizarea riguroasa in cabinet (nu necesita anestezie ) pot reduce la minim aceste manifestari.

Dacă:

  • va sangereaza gingiile cand va spalati pe dinti;
  • aveti gingii sensibile sau umflate la atingere;
  • aveti senzatia ca dintii sunt mai mobili;
  • gingiile incep sa se retraga de pe dinti;
  • simtiti ca v-au aparut spatii intre dinti;
  • aveti des respiratia urat mirositoare;
  • simtiti vreo schimbare la felul in care inchideti gura,

adresaţi-vă medicului stomatolog!

Cand este cel mai bine sa faceti un tratament stomatologic?

Perioada de timp optima pentru tratamente stomatologice curente, considerata si cea mai sigura este reprezentata de cel de-al doilea trimestru al sarcinii. In trimestrul 1, cand are loc dezvoltarea organelor fatului (organogeneza), este de preferat amanarea interventiilor pana in trimestrul al doilea, cand organogeneza se incheie.Amanarea se face cu scopul minimalizarii oricarui potential risc de avort spontan sau de aparitie a anomaliilor de dezvoltare. Aceste anomalii pot aparea dupa administrarea unor substante cu efect teratogen, substantae care se regasesc si in practica stomatologica. In trimestrul al treilea, timpul de lucru al tratamentelor trebuie sa fie cat mai scurt, cu schimbari dese de pozitie ale pacientei, pentru a minimaliza riscul de hipotensiune.

Se pot face radiografii pe timpul sarcinii?

Radiografiile dentare sunt in principiu sigure in timpul sarcinii. Sortul cu plumb va proteja si pacienta si fatul. Cu toate acestea medicii nu recomanda radiografiile decat in cazuri absolut necesare.

Write a Comment

Telefon
Adresă