preloader

Articole

Tratamentul de canal

Tratamentul de canal

Tratamentul de canal

Dentistul tau sau medicul endodont ti-a spus ca ai nevoie de un tratament de canal?

Daca este asa, nu esti singurul. Milioane de dinti sunt tratati si salvati in fiecare an cu ajutorul tratamentului de canal(endodontic). Haideti sa invatam cum tratamentul de canal te poate scapa de durerea dentara si iti poate salva zambetul.Pentru a intelege aceasta manopera, trebuie sa stim cate ceva despre anatomia dintelui. In interiorul dintelui, sub smaltul alb si dentina, exista un tesut moale care se numeste pulpa. Pulpa contine vase de sange, nervi, tesut conjunctiv care ajuta la cresterea dintelui si dezvoltarea radacinilor. Dintele poate sa ramana pe arcada si fara pulpa dentara si continua sa fie alimentat de tesuturile care il inconjoara.

Ce presupune?endo crop1

Tratamentul endodontic presupune instrumentarea canalelor din interiorul radacinilor. Tratamentul endodontic este necesar cand pulpa este inflamata sau infectata. Inflamatia sau infectia poate avea mai multe cauze.

  •  caria profunda
  •  interventii repetate asupra dintelui
  • coroane dentare judicios concepute
  • fracturi sau fisuri dentare

endo prep2

Daca inflamatia sau infectia pulpei raman netratate, pot cauza durere sau pot duce la abces dentar.

Cum iti salveaza dintele tratamentul endodontic?

In timpul tratamentului de canal, pulpa inflamata si/sau infectata este indepartata si partea interioara a dintelui este atent curatata si dezinfectata, dupa care este umpluta si sigilata cu un material similar cauciucului, numit gutaperca. Ulterior dintele poate fi restaurat printr-o obturatie coronara, sau printr-o coronita de acoperire. Dupa restaurare dintele continua sa “functioneze” la fel ca oricare altul.

Salvarea dintelui cu ajutorul tratamentul endodontic are mai multe avantaje:

  • masticatie eficienta
  • muscatura normala
  • aspect natural
  • protejeaza ceilalti dinti de uzura excesiva

Tratamentul endodontic va ajuta sa va mentineti zambetul natural si sa continuati sa mancati alimentele preferate. Cu o ingrijire adecvata cei mai multi dinti la care s-a efectuat tratamentul endodontic se comporta si arata la fel ca dintii naturali, putand ramane pe arcada toata viata.

Write a Comment

Telefon
Adresă