preloader

Articole

Gingivita de sarcină

Gingivita de sarcină

Gingivita de sarcină

Gingivita de sarcina este o forma acuta de inflamatie a parodontiului superficial, care afecteaza in special gravidele din trimestrul II si III de sarcina. Incidenta gingivitei de sarcina este ridicata, variind intre 30 si 75%.

Etiologie

Prezenta placii bacteriene, in special a speciilor de Prevotella intermedia si Porphyromonas gingivalis, este obligatorie in producerea gingivitei de sarcina. De asemenea, reamintimalti factori implicate in aceasta afectiune: modificarile hormonale si imunologice indeosebi, sau alti factori locali precum tartrul, restaurarile dentare deficitare sau carii ce contribuie la retentia placii bacteriene. Nu este de neglijat nici rolul fumatului in favorizarea instalarii inflamatiei gingivale. Aceasta actioneaza local pri depuneri de nicotina, hidrocarburi, produsi de combustie, favorizand formarea placii bacteriene si depunerile de tartru. Sistematic se produc modificari precum ischemie sau vasoconstrictie. Chiar daca fumatul este cel mai des intrerupt in perioada sarcinii, s-a constatat ca efectul nociv asupra organismului, implicit asupra parodontiului marginal, persista o perioada de pana la 5 ani dupa intreruperea acestui obicei.

Semne clinice

Gingivita de sarcină

Gingivita de sarcină

Semnele clinice ale inflamatiei gingivale in sarcina nu difera de cele din afara sarcinii. Gingivita de sarcina se caracterizeaza prin eritem, edem, cresterea volumului lichidului santului gingival, marirea volumului marginii gingivale libere si/sau a papilelor interdentare si sangerare la acelasi nivel. Manifestarile acestea pot fi localizate la un anumit grup de dinti sau se pot extinde in toata cavitatea bucala.

Formele clinice pot evolua asimptomatic sau pot merge pana la cazuri severe cu dureri si sangerari gingivale accentuate ce impiedica igienizarea si chiar alimentatia corespunzatoare. Inflamatia gingivala atinge un maxim in trimestrul III de sarcina, reducandu-se spontan post-partum pana la 3 luni dupa perioada de gestatie. Formele clinice care persista dupa aceasta perioada isi au explicatia in prezenta unei imbolnaviri parodontale inainte de sarcina sau in asocierea altor afectiuni generale cu manifestari si la acest nivel, precum diabetul zaharat.

La examenul local se constata cel mai des valori crescute ale indicilor de placa bacteriana si de sangerare gingivala. Insertia epiteliala este pastrata, deseori formandu-se doar pungi parodontale false. Adancimea pungilor false descreste de asemenea dupa nastere. Nu se constata afectare osoasa.

Pungi parodontale false

Pungi parodontale false

Sarcina predispune la aparitia fenomenelor de marire de volum gingival in special in primele 4 luni, ca urmare a schimbarilor hormonale ce au loc in aceasta perioada. Clinic apar fie fenomene inflamatorii la nivelul marginii gingivale libere, fie fenomene de crestere localizata a gingiei.

Este perioada in care estrogenii si progesteronul au nivele modificate, ducand la importante efecte la nivel sistemic si local al parodontiului marginal. Rolul hormonilor in metabolismul tisular parodontal este cunoscut. Cresterea nivelului circulant al hormonilor steorizi sexuali afecteaza microvascularizatia, producand vasodilatatie si crescand permeabilitatea capilara gingivala, ceea ce mareste riscul inflamatiei prin prezenta placii bacteriene.

Cresterea estrogenilor si progesteronului in sarcina stimuleaza multiplicarea unor specii bacteriene asociate cu inflamatia, incluzand Prevotella intermedia, Porphyromonas gingivalis si Bacteoides. Ele pot utiliza progesteronul si estrogenii drept substrat nutritiv. Aceste bacterii se regasesc in cantitate crescuta in santul gingival la femeile insarcinate, ceea ce se coreleaza pozitiv cu severitatea gingivitei de sarcina. Aceste modificari microbiene nu persista post-partum. Cu toate acestea, s-a constatat ca Prevotella intermedia poate ramane in cantitati crescute chiar si dupa perioada de gestatie.

Write a Comment

Telefon
Adresă