preloader

Articole

Gingivita

Gingivita

Gingivita

Aparitia gingivitei este cauzata de bacterii. Prezenta acestora in cavitatea bucala,asezate sub forma unei placi bacteriene duce la inflamatia gingiei, continuand cu sangerarea santulul gingival si modificarea usoara a culorii gingiei.

Gingivita este una dintre bolile cele mai des intalnite. Gingia se prezinta sub o culoare de rosu aprins, apare o senzatie de mancarime, cu sangerare in timpul masticatiei si al periajului. Mai tarziu apar usturimi la alimentele fierbinti ori picante, se tumefiaza si va fi prezenta o durere in timpul periajului.

Cauzele aparitiei gingivitei:

  • acestea nu tin numai de periaj,insa acumularea bacteriilor si neindepartarea lor contribuie la aparitia acestei boli;
  • anumite boli (diabetul zaharat, SIDA, leucemia, dietele sarace in nutrieti, stresul);
  • anumite medicamente (anticonceptionalele, antidepresivele sau medicamentele pentru bolile cardiace);
  • femeile care trec prin schimbari hormonale (pubertate, menopauza, sarcina);
  • factori locali : igiena deficitară, carii netratate, tartru, fumat.

Mai sunt şi gingivite neinduse de placa bacteriană: gingivita hiperplazică ereditară, gingivita şi gingivo-stomatită herpetică, gingivita micotică, aftoasă, alergică.

Cum prevenim si tratam gingivita?

Gingivita netratată duce la simptome mai accentuate şi apoi la apariţia bolii parodontale şi în final la pierderea dinţilor.

Cea mai sigura cale de prevenire a gingivitei este igiena dentara stricta. Un periaj dentar de cel putin 3 minute, cu o executare corecta a miscarilor recomandate de medicii stomatologi, dintii pot fi mentinuti curati, placa bacteriana este indepartata zilnic, neavand timp sa se transforme in tartru.

Netratata si ignorata, gingivita duce la complicatii, astfel, pacientul trebuie sa se adreseze medicului stomatolog pentru a diagnostica oricare cauza a bolii si pentru aplicarea tratamentelor necesare.

evolutie_parodonto_romana

Primul pas catre o igiena orala adecvata este intelegerea riscurilor pe termen lung in cazul in care nu aveti grija de sanatatea dintilor, care, cu timpul, influenteaza starea gingiilor.

Write a Comment

Facebook

Telefon
Adresă