Traumatisme dinţi temporari

Traumatisme dinţi temporari
Traumatismele dento-parodontale sunt frecvente la copii, ducand la prejudicii anatomice, functionale si psihice, datorita faptului ca leziunile se localizeaza indeosebi in regiunea frontala superioara.
Din punct de vedere etiologic traumatismul poate fi direct prin cadere (pe marginea bancii sau trotuarului), prin agresiune sau prin lovire accidentala (cu mingea) si mai rar indirect, prin cadere pe menton sau inchidere brusca a gurii.
Traumatismele dinţilor temporari
Aceste traumatisme se intalnesc cu o frecventa maxima intre ½ ani si 2/2 ani prin explorarea lumii inconjuratoare prin dezvoltarea mersului si intre 4-6 ani prin viata in colectivitate.
Traumatismele pot fi clasificate in:
- deplasari dentare – luxatie si intruzie;
- fracturi dentare – smalt, dentina, prin camera pulpara, radiculare si cominutive.
Intruzia dintilor temporari poate fi urmata de tulburari in dentitia permanenta, manifestate prin intarzieri sau accelerari ale eruptiei, eruptii ectopice, distrofii, etc.
In cazul in care copilul este adus la consultatie pentru un traumatism care este intotdeauna dento-parodontal, se recomanda examinarea de urgenta, spre a se stabili daca nu cumva un dinte fracturat sau luxat este in pericol de a fi inghitit sau aspirat, apoi reexaminarea dupa 7 zile cand fenomenele locale(tumefactia, hematomul) s-au amendat si pacientul poate fi examinat in mod corespunzator.
Cu ocazia examinarii de urgenta se va face toaleta plagii, se va indeparta dintele in pericol de a fi inghitit sau aspirat si se va prescrie tratament antiinflamator.
Cu ocazia reexaminarii se va adopta atitudinea terapeutica definitive, in aceasta situatie.
Daca dintele este luxat partial va fi repus sub anestezie si imobilizat.
Daca dintele este in intruzie, adica impins in grosimea maxilarului, se va astepta intre 1-3 luni si numai dupa acest interval daca el nu va reerupe va fi extras.
In caz de luxatie totala se va face reimplantarea fara pulpectomie si imobilizarea lui.
In cazul avulsiei dintelui prezentativa cat mai repede la medic.Nu atingeti radacina dintelui cid oar coroana, transportati-l in ser fiziologic sau lapte.In primele 3 ore de la accident se poate replanta cu sanse mari de reusita.