preloader

Articole

Traumatisme dinţi permanenţi

Traumatisme dinţi permanenţi

Traumatisme dinţi permanenţi

Traumatismele dento-alveolare in dentitia permanenta sunt frevente la varsta scolara. Aproximativ 4,5 % din scolarii de pana la varsta de 12 ani sufera fracturi sau fisuri ale incisivilor. Cel mai interesat este incisivul central superior datorita situatiei lui anterioare, a protejarii labiale mai reduse si a radacinii unice.Care este atitudinea terapeutica si ce facem in caz de urgenta? acestea sunt doar cateva din intrebarile abordate in acest articol.

Traumatismele dintilor permanenti se pot clasifica astfel:

 • Leziuni inaparente(in cazul traumatismelor lente);
 • Fracturi de smalt;
 • Fracturi de smalt si dentina fara lezarea pulpei;
 • Fracture de smalt si dentina cu lezarea pulpei;
 • Fracturi coronare extinse sub insertia epiteliala;
 • Fracturi radiculare;
 • Luxatii partiale sau totale;
 • Fisuri ale radacinii/coroanei sau corono-radiculare.

La acestea trebuie sa adaugam intruzia, care se intalneste rar in cazul dintilor permanenti.

Diagnosticul traumatismelor dintilor permanenti nu ridica probleme, in cazul leziunilor radiculare radiografia fiind acea care ne edifica.

Tratamentul variaza dupa felul si localizarea leziunii.

Doar la nivelul smaltului

In fractura coronara fara afectarea dentinei se netezesc marginile prin slefuire, doar daca a fost o pierdere de substanta se aplica material restaurator(compozit).Daca pierderea de substanta de smalt a fost mica si dintele nu este sensibil, doar se netezesc marginile ascutite si rugoase.Daca dintele este sensibil post traumatism si afectarea a fost doar in smalt se aplica substante desensibilizante la acel nivel.

Smalt si dentina

In fracturile dentinare daca nu a fost deschisa camera pulpara se face coafajul indirect cu pasta pe baza de hidroxid de calciu.Aceasta metoda se poate incerca si in cazul deschiderii camerei pulpare nu mai mai mult de 2 mm. In cazul aparitiei simptoamelor de suferinta pulpara si primele metode nu au dat rezultate positive se practica pulpectomia sub anestezie.

In fracturile cu pierderea coroanei se face pulpectomia, caci in urma eruptiei passive linia de fractura va aparea, putand in acest caz a se aplica o coroana de acoperire.

La nivelul radacinii
 • In fracturile radiculare longitudinale sau oblice se va face extractia.
 • In cele transversale in treimea apicala se practica rezectia apicala.
 • In luxatiile partiale se imobilizeaza dintele cu banda din fibra de sticla, sarma, sau compozit.
 • In luxatiile totale se va face reimplantarea fara pulpectomie.

Tinand cont de faptul ca pulpa dintilor permanenti tineri are o capacitate de regenerare foarte mare facem tot posibilul ca san u ajungem la extractia dentara. Atragem atentia asupra faptului ca in cazul reimplantarii revitalizarea dintelui se produce intr-un interval ce variaza intre 6 si 9 luni, pulpectomia impunandu-se doar atunci cand apar simptome de mortificare.

Traumatisme dinţi permanenţi

Traumatisme dinţi permanenţi

Write a Comment

Telefon
Adresă