preloader

Articole

Totul despre fatetele ceramice

Totul despre fatetele ceramice

Totul despre fatetele ceramice

Fatetele ceramice reprezinta la ora actuala tratamentul cel mai solicitat din arsenalul stomatologiei estetice: – pacientii le doresc si le solicita zilnic, medicii dentisti le recomanda ori de cate ori este posibil, in conditiile cazului clinic, iar tehnicienii le realizeaza ca pe o incununare a maiestriei muncii lor. Deoarece toti “participantii” la acest tratament de electie doresc sa obtina un zambet frumos, cat mai aproape de perfectiune – stiut fiind faptul ca in secolul XXI se pune un accent tot mai mare pe frumos si pe atractivitatea fizica considerata a fi in directa corelatie cu reusita sociala, profesionala si chiar sentimentala. Studiile socio-psihologilor au aratat fara echivoc ca persoanele percepute de semeni ca frumoase primesc salarii mai mari in acelasi loc de munca, sunt mai usor angajate, primesc decizii favorabile, au sanse mai mari decat cele cu un aspect comun de a-si gasi un partener in viata.

Fatete dentare

Din intregul aspect fizic fata ocupa locul cel mai important, iar in centrul acesteia este zambetul, care determina o reactie pozitiva din partea interlocutorului.

Fatetele ceramice s-au impus atat de repede deoarece ele indeplinesc simultan mai multe deziderate importante:

– cel biologic, fiind conservatoare fata de tesuturile dentare restante, fara preparatii subgingivale in majoritatea cazurilor;

– cel functional: desi fatetele sunt extrem de subtiri si casante prin rezistenta la flexiune, ansamblul dinte-fateta este foarte rezistent in timp;

principiul estetic, ele imitand aproape perfect dintii naturali invecinati prin proprietatiile optice ale maselor ceramice;

– cel al stabilitatii rezultatelor in timp, fatetele sunt foarte stabile in timp, fara modificari cromatice;

Etape de realizare a unei fatete dentare

economic: cele mai frecvent folosite astazi (fatetele feldspatice si cele presate) nu necesita o investitie suplimentara, costisitoare a laboratorului sau cabinetului, ele putand fi realizate teoretic de catre orice medic si tehnician cu conditia cunoasterii si stapanirii unor procedee specifice de mare finete.

Cand indicam si aplicam fatetele ceramice?

Introduse in anii ’80, fatetele ceramice erau contraindicate in numeroase situatii clinice datorita limitelor maselor ceramice. Astazi indicatiile fatelelor s-au extins considerabil, fiind folosite cu succes in numeroase indicatii clinice: tulburari usoare de pozitie dentara, tulburari de forma sau volum dentar (dintii nanici, conici), anomalii de structura a smaltului (displazii, distofii), modificari de forma a arcadelor dentare de gravitate usoara spre medie, inchiderea unor spatii interdentare de dimensiuni reduse (treme, diasteme), abrazii fiziologice sau patologice, fracturi ale dintilor frontali in 1/3 incizala si medie, discromii unidentare (dinti devitali) sau generalizate(cel mai frecvent intalnite in practica – cele legate de tratamente medicamentoase, mai exact cele legate de antibiotice).

Corectarea diastemei prin fatete ceramice

Cand sunt contraindicate fatetele ceramice?

Contraindicatiile absolute:

– dinti devitali cu prezenta simultana a unor restaurari compozite de clasa a III-a si a V-a;

– dinti cu modificari grave de pozitie (rotatii severe, versiuni, gresiuni) care nu vor putea fi modificate prin fatetare, ci numai prin tratament ortodontic;

– tulburari ocluzale care nu pot fi corectate prin tratamentul de restaurare indirecta.

Contraindicatii relative:

– discromii severe care nu vor putea fi mascate prin fatetare;

– bruxismul in unele cauze;

– dinti cu reconstituiri vechi din materiale compozite pe mai multe fete ale dintelui;

– dinti cu abrazie avansata a smaltului – mai ales la nivelul fetei vestibulare;

Tipuri de fatete ceramice

In funtie de extinderea fatetei ele se impart in trei categorii:

– fatete de tip “Windowlimitata la fata vestibulara, care nu include marginea incizala si fara desfintarea punctelor de contact;

Tipuri de fatete dentare

fateta ce cuprinde marginea incizala – care este preparata la un unghi de 60˚, se termina pe fata palatinala;

– fatetele extinse – cuprind fata vestibulara, palatinala, muchia incizala si desfinteaza unul sau ambele puncte de contact.

Datorita evolutiei tehnicii adezive exista la ora actuala posibilitati nelimitate de realizare a unor restaurari ceramice de diverse forme, in variate indicatii clinice. Acestea nu mai trebuie sa respecte rigorile unei preparatii clasice, deci tipurile diferite de fatete vor varia foarte mult:

– fatete fara proparatii (no-prep) pentru dintii nanici, pentru delaminari ale smaltului, pentru un grup frontal in usoara retruzie, cazuri de abrazie a smaltului pe vestibular;

– micro – fatete care refac o margine incizala, un unghi sau un cuspid ocluzal, fracturate de la 0,5-2 mm;

– microfatete proximale aplicate la inchiderea diastemelor, tremelor;

– fatete vestibulare (in acceptiunea clasica a termenului), sau fatete linguale (pentru refacerea ghidajului canin);

– fatete extinse – care cuprind aproape in totalitate dintele.

Fixarea adeziva a fatetelor

Fateta dentara

Cea mai precis realizata fateta, cel mai talentat ceramist si cea mai avansata tehnologie nu vor putea asigura un rezultat final de exceptie fara a acorda o atentie deosebita ultimei etape clinice – fixarea adeziva. Acestea necesita tratamente speciale. Ceramicile folosite, felspatice si vitroase au un continut suficient de ceramica vitroasa, astfel realizare tratamentului acid si ulterior silanizarea reprezinta o metoda de crestere a adeziunii de pana la 10 ori.

Cele doua suprafete, suprafata dentara preparata, de cealalta parte fata interna a fatetei, necesita ambele un tratament specific inainte de aplicarea cimentului adeziv, acest tratament crescand dramatic calitatea si fiabilitatea adeziunii.

Aplicarea cimentului adeziv se face pe ambele suprafete, prin pensularea unei cantitati minime, avand grija ca ambele suprafete sa fie perfect umectate cu acesta.

In functie de axul de insertie si numaruln fatetelor se incepe dinspre linia mediana spre distal, de preferinta cei doi frontali fiind cimentati simultan.

Daca initial fatetele ceramice aveau numeroase limitari, in ultimii ani asistam la o utilizare tot mai larga a acestora datorita standardizarii tehnicilor de realizare in cabinet si in laborator, datorita aparitiei de mase ceramice cu proprietati mecanice si optice mult imbunatatite, ele putand reface estetica afectata intr-un strat cu o grosime minima de ceramica, cu o rata de succe de peste 90% la 10 ani.

 Tinka Smile – Creating beautiful smiles…

1 Comment

  1. Toate tratamentele cu fatete dentare sunt inovatoare si, trebuie sa recunoastem, chiar produc un zambet de invidiat.

    21 noiembrie 2016 at 12:23 Reply

Write a Comment

Telefon
Adresă