Coroane integral ceramice

Coroane integral ceramice
Exigentele estetice in zona frontala sunt, evident, extrem de crescute si ele trebuie sa se imbine cu tendinta actuala a stomatologiei minim invazive, in care se doreste realizarea unor modificari estetice si functionale cu minim de afectare a structurilor dentare.
Din pacate, exista situatii in care stomatologia minim invaziva este depasita de situatia clinica:
– dinti cu pierderi masive de structura dentara;
– dinti devitali cu o cantitate minima de smalt remanenta;
– dinti care au fost deja preparati pentru coroane anterioare de invelis.
Clasificarea sistemelor integral ceramice
Multitudine de sisteme integral ceramice de pe piata si numarul mare de producatori existenti, fiecare cu denumirile lor comerciale, pot produce nedumeriri in mintea practicienilor. Aceasta confuzie poata sa duca la teama de a folosi un nou sistem sau altul sau sa determine greseli de utilizare.
O clasificare ar fi dupa microstructura ceramicii, iar alta, mai simpla, dupa modalitatea tehnologica de realizare a lucrarilor.
Clasificarea microstructurala:
1. Sisteme vitroase (in principal silicati): ceramica feldspatica;
2. Sisteme vitroase (in principal silicati) cu diferite umpluturi: ceramica presata;
3. Sisteme cristaline cu umplutura de sticla (in special alumina): In-Ceram (Spinell, Alumina, Zirconia);
4. Solide policristaline (alumina si zirconia).
O clasificare mai simpla si mai prietenoasa se refera la modalitatea de procesare:
1. Amestec conventional de lichid/pudra;

Tehnologia CAD/CAM
2. Presare;
3. CAD/CAM (substractiv – prin frezare sau aditiv – prin electrodepunere).
O clasificare (mai putin stintifica) de interes clinic ar mai fi (doar pentru zona frontala):
1. Coroane integral ceramice fara substructura interna: ceramica feldspatica arsa pe masa refractara sau pe folie de platina;
2. Coroane integral ceramice cu substructura interna si stratificare. Capele interne pot fi din ceramica presata, zirconia, In-Ceram.
Coroana integral ceramica fara substructura interna
Acest gen de coroana se realizeaza din ceramica feldspatica arsa pe un model din masa refractara sau pe folie de platina. Aceasta ceramica este utilizata in mod traditional pentru stratificarea peste o substructura (metalica sau ceramica) sau pentru realizarea fatetelor. Ceramica are o translucenta extraordinar de buna ceea ce face ca reconstructia sa aibe o naturalete deosebita.
Indicatiile se refera la coroane unitare la nivelul incisivilor in conditiile unei ocluzii functionale. Nu pot fi facute punti.
Culorile foarte inchise ale dintelui (coloratii de tertaciclina, dinti devitali, pivoti metalici imposibil de indepartat) contraindica aplicarea unor asemenea coroane pentru ca ele nu pot sa ascunda in totalitate aceasta discromie.
Cimentarea se realizeaza adeziv cu rasini compozite de culoare potrivita cu restauratia. Aceasta cimentare poate fi demineralizata si adeziunea foarte buna care se realizeaza pe smalt ofera durabilitate clinic.
Coroana integral ceramica cu substructura interna
Coroanele integral ceramice cu substructura interna din In-Ceram
In-Ceramul reprezinta o familie de materiale ceramice diferita, bazata pe acelasi principiu care au diferite duritati, translucente si metode de fabricatie, pentru a putea acoperii indicatii cat mai largi clinice. Exista trei variante:
– In-Ceram Spinell (matrice de magneziu si alumina) cu cea mai mare transluciditate, dar cu rezistenta moderata;
– In-Ceram Alumina (matrice de alumina) cu rezistenta crescuta si transluciditate scazuta;
– In-Ceram Zirconia (matrice de zirconia si alumina) cu rezistenta foarte crescuta si transluciditate foarte scazuta, utilizata initial pentru punti posterioare de trei unitati.
Acest sistem (In-Ceram) a fost dezvoltat ca o alternativa la conventionala coroana metalo-ceramica.
Indicatiile acestui sistem in zona anterioara sunt reprezentate de coroane unitare sau punti de trei elemente cu un intermediar. Capa interna are opacitate, deci poate masca discromiile intense, dar scade translucenta coroanelor. De aceea, coroana de In-Ceram Alumina este comparata la nivel gingival in ceea ce priveste efectul de umbrela cu coroana metalo-ceramica datorita opacitatii substructurii.
Coroanele ceramice cu substructura din zirconiu
Aceste reconstructii protetice au ca miez interior o capa realizata prin sistemul de frezare computerizata CAD/CAM. Exista doua substructuri ceramice de mare rezistenta care pot fi frezate computerizat: unele pe baza de oxid de zirconiu si altele pe baza de oxid de aluminiu.
Indicatiile acestui sistem sunt multiple putand fi folosit pentru coroane unitare pe orice dinte frontal pana la punti de mare intindere cu conditia de a se respecta o arie corecta a conectorului.
Se poate folosi si pentru dinti extrem de colorati si cu pivoti de metal deoarece zirconiul are opacitate. Unii practicieni reclama chiar aceasta opacitate a restauratiei finale date de capa de zirconiu evitand folosirea sitemului in zona frontala.
Oricum, de la aparitia pe piata a zirconiului s-au imbunatatit proprietatile coloristice ale blocurilor de zirconiu.
Aceste sisteme nu pot fi demineralizate, ca urmare, cimentarea adeziva este indoielnica cu toate ca poducatorii incearca sa produca retete de bonding pentru zirconiu.
Studii de durabilitate
Preocuparea clinicianului si in special a pacientului in ceea ce priveste decizia de a alege o anumita reconstructie ceramica este influentata de intrebarea: “Dar cat o sa ma tina?”. La acest gen de intrebare nu se poate da un raspuns precis pentru ca durabilitatea in vivo este subiectul a foarte multor variabile care nu depinde intotdeauna de clinician sau de producator.
Nu putem decat sa citam studiile publicate in literatura de specialitate care se refera la studii de rezistenta in vitro si la studii clinice pe diferite intervale de timp. Toate articolele ofera date care sustin o longevitate foarte buna a acestor restauratii in cavitatea orala in conditiile respectarii indicatiilor si tehnicii de lucru corecte. Selectand cateva din informatiile gasite in articolele referitoare la coroanele integral ceramice in zona anterioara am gasit o rata de succes de 82% la 15 ani.
O alta analiza realizata pentru toate sistemele integral ceramice, luate impreuna pe zona anterioara, indica o rata de succes de 93,5% la 10 ani si de 78,5% la 20 ani.
Toate aceste date pur si simplu ne indica sa folosim cu incredere sistemele integral ceramice.
Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…