preloader

Articole

Halena – intrebari frecvente si cauze!

Halena – intrebari frecvente si cauze!

Halena – intrebari frecvente si cauze!

Ce este halitoza?

Halitoza – este termenul medical pentru o respiratie urat mirositoare. Cu o respiratie urat mirositoare ne confruntam foarte des fiecare dintre noi in fiecare zi. De multe ori, respiratia urat mirositoare este o problema psihologica serioasa si o bariera in comunicarea intre oameni. Halitoza poate aparea periodic, de exemplu, dupa masa sau pe stomacul gol. Din cauza lipsei de timp sau a problemelor sociale persoanele evita vizita la medicul dentist pentru o perioada lunga de timp, incearca de obicei sa elimine mirosul neplacut prin utilizarea constanta a gumei de mestecat. Halitoza poate fi un semn nu numai de afectare dentara, dar si de o varietate de tulburari ale organelor interne.

Care sunt cauzele halenei?

Aparitia respiratiei urat mirositoare este cel mai adesea asociat cu o stare deficitara a igienei orale. In acest caz respiratia urat mirositoare este cauzata de rezidurile bacteriene care se cantoneaza in santurile gingivale si in fisurile sau cariile dentare. O igiena orala deficitara duce la inmultirea si cantonarea bacteriilor pe limba si in pungile parodontale. Multiplicarea florei bacteriene contribuie la afectarea mucoasei gingivale cat si a dintilor. Putem enumera: boli parodontale, boli periodontale, gingivite, stomatite(inclusive herpes), carii. O alta cauza a respiratiei urat mirositoare este sindromul gurii uscate. Aceasta poate fi din cauza scaderii salivatiei sau a obiceiului de a dormi cu gura deschisa. Respiratiei orale, fumatul si alcoolul. Halitoza apare si dupa un aport alimentar cu miros puternic, cum ar fi usturoiul, ceapa, cafea.

Exista o asociere cu unele afectiuni generale?

Halitoza poate sa apara si in cazul afectiunilor organelor interne:

Infectii ale tractului respirator: bronsiectazii, abcese pulmonare

Boli ale tractului gastrointestinal, cum ar fi gastrita, ulcer gastric etc.

Boli inflamatorii cronice ale nasului si gatului, cum ar fi amigdalita, rinita, sinuzita

Insuficienta hepatica

Insuficienta renala

Cetoacidoza diabetica

Cum tratam halena?

In cazul halitozei prin lipsa igienei orale sau o igiena orala necorespunzatoare, utilizarea periutei de dinti si a pastei de dinti cu un periaj corect va ajuta indepartarea placii bacteriene. De multe ori pentru a indeparta respiratia urat mirositoare este necesara vizita la un medic dentist. Halitoza este doar simptomatologia afectiunilor din cavitatea orala sau a altor organe. Tineti minte, ca utilizare de odorizante de gura, guma de mestecat, sau bomboane mentolate nu va va ajuta in nici un fel la eliminarea respiratiei urat mirositoare.

Cum prevenim halena?

Prevenirea halenei se face prin o ingrijire orala completa si tratament in timp util ale bolilor tractului gastro-intestinal cat si a altor organe.

Write a Comment

Facebook

Telefon
Adresă