preloader

Articole

Fluorizarea

Fluorizarea

Fluorizarea

Ce este fluorul?

Fluorul este gasit in alimente si apa potabila, cantitatea de fluor din apa variaza de la regiune la regiune.

Care sunt avantajele fluorului?

Fluorul ajuta la imbunatatirea rezistentei smaltului dentar, facandu-l mai rezistent la formarea cariei dentare. De asemenea reduce cantitatea de acid produs de bacteriile prezente pe dinti. Fluorizarea apei potabile a fost studiata timp de 50 de ani si s-a demonstrate ca ea scade rata formarii cariei dentare pana la 40-60%.

Este suficient fluor in apa pe care o beau?

Cantitatea de fluor din apa potabila depinde foarte mult de zona in care locuiti, de asemenea el poate sa fie gasit in alimente ca: peste sau ceai, in unele regiuni se adauga fluor in sare sau lapte. O cana de ceai contine intre 0.3-0.5 mg de fluor, si cand veti consuma lapte veti beneficia si de calciu. Este bine sa consumati ceai neindulcit pentru a preveni aparitia atacului acid.

Este eficienta pasta de dinti cu fluor?

Majoritatea pastelor de dinti contin fluor, si sunt foarte eficiente in prevenirea cariilor. In zonele in care apa contine fluor ofera o extra protectie consumatorilor. Copii pana in 3 ani ar trebui sa foloseasca o pasta de dinti cu lor sub 1000 ppm, si dupa 3 ani intre 1350-1500 ppm. Parintii ar trebui sa isi supravegheze copii in timpul periajului, cantitatea de pasta de dinti trebuie sa fie de marimea unui bob de mazare pana la 7 ani.

Ar trebui sa cresc cantitatea de fluor consumata?

Copii care locuiesc in zone mai sarace unde apa potabila nu contine fluor sunt supusi la riscul aparitiei cariei dentare de 5 ori mai mult decat cei care consuma apa cu fluor. Medicul dentist poate marii doza fluorului dar numai pentru o perioada limitata de timp, acest tratament poate aduce multe beneficii. Fluorul sub forma de gel poate reduce aparitia cariei in special la oameni cu gura uscata. Unii pacienti sunt mai predispusi iar medicul poate prescrie suplimente cu fluor pentru extra protectie.

Ce efecte secundare poate avea?

Fluoroza este efectul folosirii necorespunzatoare pe masura dezvoltarii dintilor. Aceasta se dezvolta la copii sub 7 ani care locuiesc in zone unde apa potabila contine fluor sau la cei care inghit pasta de dinti.

Ce este fluoroza?

Ea apare pe suprafata dintilor ca o linie fina alba care poate fi detectata numai de un specialist, aceasta decolorare poate duce pana la pete maronii.

Este fluorul sanatos?

Multe studii sunt pro sau contra fluorului. Dupa multe cercetari amanuntite s-a ajuns la concluzia ca apa, sarea, laptele, pasta de dinti care contin fluor ajuta la prevenirea aparitiei cariilor si nu afecteaza starea generala a organismului. Studii recente realizate de conducerea universitatii din New York au aratat ca fluorul nu afecteaza in nici un fel sanatatea pacientului. In toata lumea zilnic peste 300 de milioane de oameni consuma apa cu fluor

Write a Comment

Telefon
Adresă