Caria de biberon

Caria de biberon
Caria de biberon este o forma speciala de carie, care devine vizibila in jurul varstei de 1 an sau doi, cand dintii par a se demineraliza, aparand mai albi, incepand sa se exfolieze. Avanseaza cu o viteza rapida odata instalata deoarece smaltul dintilor de lapte este mult mai pliabil si mai subtire decat al dintilor permanenti, evoluand extrem de rapid, copiii raman adesea doar cu radacinile dintilor.
Sanatatea dintilor de lapte este foarte importanta pentru o dezvoltare armonioasa a dentitiei permanente.

Caria de biberon
Cauzele apariţiei cariei de biberon
Este foarte important ca biberonul sa fie folosit pana in jurul varstei de 8 luni.Folosirea lui pentru a adormi sau linisti copilul cu lichide neindulcite, dar mai ales indulcite produce aceasta carie
Un factor la fel de important este si timpul petrecut cu biberonul in gura. Se recomanda asadar folosirea acestuia ca metoda de alimentatie si nu pentru a fi linistit.
Cum prevenim cariile de biberon?
- Dupa fiecare masa, se sterg gingiile copilului cu un servetel umed ori cu o bucata de tifon.
- Copilul nu trebuie lasat sa adoarma cu biberonul in gura sau sa mearga in timp ce suge din biberon.
- Folosirea unei paste de dinti cu fluor, imediat ce apar dintii, mai ales inainte de culcare.
- Vizite regulate la medicul stomatolog, astfel copilul obisnuindu se cu atmosfera din cabinet iar medicul poate oferi mai multe informatii privind igiena orala.
- Evitarea intre mese a prajiturilor, sucurilor acidulate si a produselor de panificatie.
Tratamentul cariei de biberon
Produsele de ultima generatie permit acum tratarea cariilor de biberon printr un tratament atraumatic, prin aplicarea unui gel special care dizolva caria, fiind apoi indepartata cu instrumentar de mana special, fara ca dentina sanatoasa sa fie afectata.
Care sunt riscurile si beneficiile folosirii pastei de dinti cu fluor inainte de varsta de 3 ani?
- Fluorul ajuta la protejarea dintilor impotriva cariilor.
- Copii mai mici de 4 ani inghit aproximativ 40% din pasta de dinti folosita pentru periaj. Prea mult fluor inghitit poate cauza aparitia unor peste albe sau a altor discoloratii pe dintii frontali definitivi.
- Intotdeauna supravegheati cantitatea de pasta de dinti folosita ( nu mai mult de dimensiunea unui bob de mazare pana la varsta de 6 ani).
- Invatati copilul sa scuipe dupa periaj.
- Supravegheati modul in care copilul se spala pe dinti pana la varsta de 11 ani.
- Nu folositi ape de gura cu fluor pentru copii sub 6 ani.