preloader

Articole

Caria dentară

Caria dentară

Caria dentară

Cariile dentare reprezinta o problema majora in majoritatea tarilor, pana si in cele mult mai dezvoltate decat Romania. Aceasta problema afecteaza cu pana la 60-90% din copiii care se afla inca la scoala si majoritatea adultilor.

Prima manifestare a unei carii dentare este demineralizarea usoara pe suprafata dintelui, care in cele mai multe cazuri se ascunde in crapaturi imposibil de vazut cu ochiul liber, fiind de multe ori ascunse intre dinti. Caria ataca partea mai moale a dintelui din interiorul acestuia, imediat de sub stratul de smalt. Urmatorul proces este prabusirea smaltului in zona afectata, urmand ca dintele sa fie distrus incetul cu incetul de catre carie. Cariile pot ataca si radacinile dintilor expuse din cauza problemelor de gingie, dar acest lucru se regaseste mai mult la persoanele mai in varsta.

Caria Dentară

Caria Dentară

Simptomele care pot aparea in urma cariilor sunt:

  • Durerea dintelui sau senzatie de neplacere atunci cand mancati sau beti ceva dulce, cald sau rece.
  • Gauri vizibile in dinte.

Tratarea cariilor se face astfel:

Tratarea cariilor din timp impiedica evolutia acestora si evita stricarea dintelui in totalitate. Cand alegeti sa reparati un dinte trebuie sa luati in considerare ca in acest proces medicul dentist va poate aplica plombe dentare, obturatii de canal si aplicarea coroanelor.

Procedura prin care medicul stomatolog inlocuieste caria cu o plomba dentara este cea mai comuna. Materialele folosite la aceasta procedura pot fi: portelan, aur, argint, aliaje ale argintului sau pur si simplu din compozit care imita textura si culoarea dintelui. Portelanul este unul dintre cele mai bune materiale pe care le puteti folosi, pentru ca imita foarte bine naturaletea dintelui. Materialele mai tari, cum ar fi argintul, aliajele acestuia dar si aurul sunt folosite pentru dintii din spate, datorita faptului ca sunt mult mai rezistente.

Obturatia de canal este recomandata atunci cand nervul este avariat de carie. Centrul dintelui inclusiv nervii si testutul moale sunt indepartate impreuna cu o buna parte din dinte. Radacinile sunt mai apoi umplute cu material. Imediat dupa asta se poate amplasa coroana.

Coroana se foloseste atunci cand structura dintelui este limitata, iar fara aceasta coroana, dintele poate deveni foarte slab si exista riscul de a cadea. Coroana se amplaseaza deasupra dintelui care a ramas, dupa curatarea carieri si a obturatiei de canal. Coroanele sunt de obicei facute din portenal, aur, sau din portelan atasat de un alt metal.

Write a Comment

Facebook

Telefon
Adresă