Periostita
Periostita
Ce este periostita?
Reactia inflamatorie a periostului maxilarelor, apare mai frecvent la copii si adolescenti, fiind urmata adeseori de o mineralizare excesiva a osului si chiar de o deformare a acestuia. S-ar parea ca afectiunea este prezenta numai la mandibula, afectand de regula zona molarilor, fapt constatat frecvent de medicii stomatologi.
Pe langa agentii microbieni care au ca punct de plecare procese septice apicale, parodontale sau pericoronarita diferitilor dinti (ca accident de eruptie), mai sunt incriminate etiologia chimica si cea traumatica. Nu este exceptionala periostita care apare dupa diferite interventii chirurgicale dentoalveolare (extractii, odontectomii, chistectomii), cand s-au folosit instrumente uzate sau s-a traumatizat in mod excesiv atat osul, cat si partile moi perimaxilare.
Clinic, se remarca dureri spontane moderate, accentuate la presiune. In periostitele din supuratiile perimaxilare, decolarea periostului datorita colectiei purulente este extrem de dureroasa la presiune, imbracand aspectul clinic de osteoperiostita.
Importante sunt periostitele cronice, in care durerile spontane si la presiune sunt minime, dar deformarea marcata a reliefului osos, pe buna dreptate, ingrijoreaza. Radiologic, se poate observa o ingrosare a periostului, cu delimitarea neta a corticalei osoase.
Deformarile osului subperiostal se pot intalni atat in formele infectioase, cat si, mai ales, in cele posttraumatice.
Diagnosticul se pune pe baza anamnezei, a depistarii factorilor etiologici, a simptomatologiei clinice si radiologice.
Diagnosticul diferential se face cu procesele supurative periosoase, cand singura care poate elucida cu certitudine diagnosticul este punctia, care deceleaza prezenta puroiului.
In cazul periostitelor acute, cand secretia purulenta a fost decelata, se impune deschiderea supuratiei pe cale exo- sau endoorala, urmata de indepartarea factorului cauzal.
Periostitele de cauza chimica sau traumatica se remit greu. In aeste cazuri, chiar dupa verificarea prin punctie sau prin biopsie, administrarea de antibiotice ni se pare nejustificata. Cel mai indicat consideram a fi cresterea capacitatii de aparare a organismului prin administrarea de vaccinuri nespecifice, vitamine, agenti fizici, etc. si bineinteles, supravegherea prin dispensarizare.
Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…