preloader

Articole

Extractia alveoloplastica

Extractia alveoloplastica

extractia_alveoloplastica

Extractia Alveoloplastica

Metodele uzuale de exractie dentara urmaresc indepartarea dintelui din alveola si dirijarea procesului de cicatrizare astfel incat sa se obtina o creasta alveolara bine conformata, acoperita cu o mucoasa normala, favorabila aplicarii corecte a protezelor ulterioare.

Prin extractie alveoloplastica se urmaresc aceleasi scopuri, folosind tehnici operatorii cat mai putin traumatizante, modeland in mod obligatoriu suportul osos si gingivomucoasa.

Extractia obisnuita vs extractia alveoloplastica

Doue elemente esentiale deosebesc extractia obisnuita de extractia alveoloplastica: regularizarea minutioasa a marginilor osoase ale septurilor interdentare si interradiculare si sutura marginilor de gingivomucoasa.

Regularizarea osoasa, care se face de regula in orice extractie, se impune in cazul extractiei alveoloplastice, mai ales daca osul alveolar proemina mult in comparative cu creasta alveolara vecina si impiedica protezarea.

Sutura postextractionala favorizeaza formarea unui cheag intraalveolar, protejeaza plaga de mediul septic bucal si de iritatiile mecanice si chimice, impiedicand infectarea si dezorganizarea cheagului. Dupa sutura, durerea postextractionala este mai redusa, cicatrizarea mucoasei si vindecarea osului mai rapide.

Avantajele extracţiei alveoloplastice

In cazurile in care sunt necesare extractii multiple din cauza leziunilor provocate de carie sau a parodontopatiilor marginale, extractia fiecarui dinte in parte, in sedinte separate, duce de obicei, dupa vindecare la formarea unei creste alveolare neregulate cu proeminente anormale, acoperita cu o mucoasa de grosime inegala, aderenta de os sau necorespunzatoare. Mucoasa este uneori subtire, dureroasa, expusa decubitusurilor de proteza, alteori ingrosata, cicatriceala, cleroasa. Facand extractia tuturor dintilor compromise in aceeasi sedinta, urmata de protezarea imediata, se evita aceste inconveniente.

De asemenea, in cazul dintilor frontali compromise sau al puntilor totale sau intinse care au mobilizat dintii stalpi, extractia alveoloplastica cu protezarea imediata evita prabusirea ocluziei, ca si celelalte inconveniente ale edentatiei totale, permitind o restaurare protetica mobila corespunzatoare, care va fi perfect suportata de bolnav.

Extractia alveoloplastica, timpi chirurgicali

Extractia alveoloplastica, timpi chirurgicali

 

Tinka Smile – Creating Beautiful Smiles…

Write a Comment

Telefon
Adresă