preloader

Implantologie

Implantologie

Daca analizam diferitele domenii ale stomatologiei in ceea ce priveste dezvoltarea stiintifica si practica a acestora si in special beneficiile pe care le aduc ele pacientului, se observa o evolutie impresionanta si aproape exploziva a implantologiei dentare.

De la introducerea implantologiei dentare intraosoase in urma cu aproximativ 50 de ani, intre activitatea stiintifica si realitatea clinica exista o relatie putenica. Aceasta legatura fructuoasa nu a condus numai la aparitia unei forme de terapie bazata puternic pe evidente clinice, ci si la o expansiune globala incredibila a implantologiei.

Tehniciile actuale ale implantologiei integrate in sfera maxilo-faciala, inclusiv ale domeniului ORL, obliga stomatologia, cat si disciplinele de specialitate suprapuse sau inrudite, sa se orienteze catre o activitate de reabilitare.

implantologie1

Tratamentul prin inlocuirea dintilor pierduti cu ajutorul unei restaurari protetice ancorate pe implanturi este indicat din mai ulte puncte de vedere:

  • din punct de vedere functional si estetic acesta este superior tuturor celorlalte tipuri de restaurari;
  • inlocuirea dintelui se face cu un rezultat care se apropie foarte mult de cel original;
  • restaurarea protetica pe implant poate fi independenta de dintii vecini;
  • din punct de vedere terapeutic este deosebit de atratctiv, datorita stimularii osului inconjurator si cresterii densitatii osoase in urma actiunii stimulilor functionali.

Inlocuirea dintilor absenti prin intermediul unor restaurari pe implanturi care corespund esteticsi functional cu dintii naturali prezinta avantae imense pentru pacient. Sanatatea si functionalitatea sunt recapatate, evitand astfel urmarile nefavorabile care pot fi cauzate prin pierderea functiilor.

Implantologia moderna acopera inclusiv procedurile de augumentare osoasa, de exemplu – sinus lift-ul, cu utilizarea biomaterialelor adjuvante in formarea osoasa. Procedurile de augumentare osoasa fiind necesare pentru reconstructia osului deficitar in scopul plasarii unui implant dentar.

Ce este implantul dentar?

În prezent, implanturile dentare oferă o metodă de ultimă generație pentru înlocuirea dinților lipsă. Aceasta este cea mai buna solutie pentru pacientii care, in ciuda pierderii dintilor, doresc sa se bucure de un zambet frumos si sanatos, fara riscul ca dintii sa para falsi.

implantologie8

Implanturile dentare sunt o alternative pentru solutiile traditionale, cum ar fi protezele dentare si lucrarile protetice clasice, care nu pot garanta un nivel foarte ridicat de estetica.

Un implant este realizat dintr-un material extreme de rezistent – titan. Acesta se compune dintr-un “surub”de titan, un bont protetic (partea care uneste “surubul”cu restaurarea protetica) si o coroana ceramica care inlocuieste dintele lipsa.

Titanul este un material biocompatibil care nu provoaca alergii si nici inflamatii. Titanul este cel mai bine tolerat metal de catre organismul uman.

Luand in considerare toate cele relatate mai sus, este important sa cunoastem atat toate tipurile de implanturi dentare cat si tipurile de restaurari protetice ce se pot efectua in functie de particularitatile fiecaruri caz in parte.

Tipuri de implanturi dentare:

In functie de modalitatea de implantare, un implant dentar poate fi:

 Implant intraosos (endoosos) – sunt cele mai utilizate si cele mai sigure tipuri de implanturi, au nevoie de un os maxilar dens si sanatos pentru o osteointegrare optima. Majoritatea pacientilor sanatosi, cu o oferta osoasa buna sunt candidatii ideali pentru acest tip de implante.

implantologie2

Implantul propriu zis (“surubul” de titan) este inserat in interiorul osului si lasat sa se osteointegreze pe o perioada de aproximativ 6 luni. Dupa finalizarea procesului de osteointegrare implantul se descopera, se aplica capa de vindecare, care ajuta la formarea gingiei viitorului dinte, iar dupa aceasta etapa se aplica bontul protetic si coroana ceramica aferenta.

Implant subperiostal – acest tip este destul de putin folosit in practica curenta. Spre deosebire de implanturile endoosoase, care sunt plasate in interiorul osului maxilar, implanturile subperiostale sunt plasate chiar deasupra osului, dar in interiorul gingiilor. “Suruburile” de titan sunt plasate in interiorul gingiei si sigilate. Odata ce gingia se vindeca in jurul acestor “suruburi”, capele sunt asezate deasupra acestora pentru a finaliza tratamentul.

implantologie3

Acest tip de implant dentar este folosit atunci cand pacientul nu are suficienta densitate sau inaltime osoasa necesara pentru inserarea altor tipuri de implanturi. Desi exista modalitati de regenerare si augumentare osoasa, nu toate cazurile sunt pretabile inserarii implanturilor endoosoase si prin urmare implanturile subperiostale sunt cea mai buna optiune pentru aceasta categorie de pacienti.

Implant transosos – Exista cazuri, desi destul de rare, in care structura osoasa a pacientului nu perimite inserarea unui implant intraosos dar nici subperiostal, iar pentru aceasta situatie, implantul transosos este o varianta.

Acest tip de implant combina componentele implantului intraosos cu cele ale implantului subperiostal, dar inserarea sa presupune o interventie chirurgicala ampla ce necesita anestezie generala si spitalizare.

Este varianta foarte rara abordata de catre specialisti datorita aspectelor relatate mai sus.

implantologie4

In functie de forma acestora, implanturile dentare pot fi:

Implant de tip radacina – este cel mai comun implant si cel mai utilizat in practica curenta, fiind recomandat pacientilor cu o structura osoasa adecvata. Acestea se aseamana cu un „surub”, imitand forma dintilor naturali, realizand o distributie eficienta a fortelor ocluzale.

implantologie5

Pentru a putea insera un astfel de implant terenul trebuie sa fie propice din toate punctele de vedere si anume: latime, lungime si densitate osoasa.

Implant de tip placa/lama – acest tip de implant este putin utilizat. Isi gaseste utilitatea atunci cand osul osul maxilarului este prea ingust pentru implantul de tip radacina iar in zona respectiva nu se poate realiza o grefare osoasa.

Este o bucata de metal patrat, lung si plat, cu unul sau cu doua colturi pe o parte.

Implant de tip cadru – Se utilizeaza cu precadere la pacientii cu o pierdere a masei osoase semnificative. Este practic o bara metalica subtire ce se extinde peste maxilar si este incorporat in osul maxilarului din parte din spate a gurii si in partea din fata a maxilarului aproape de barbie.

In functie de dimensiune implantul dentar este:

Implantul calsic – implant de dimensiuni normale, ce are pana la 4,75 mm in diametru.

Mini implant – acesta are un diametru de maxim 3 mm, fiind compus dintr-o singura piesa compacta.

implantologie6

Implantul zigomatic – este un implant foarte lung ce se utilizeaza in situatii speciale si la inserarea carora este nevoie de anestezie generala si de spitalizare.

Se insera la nivelul maxilarului superior, strabate sinusul maxilar si se ancoreaza in osul zigomatic (osul pometelui). Sunt indicate in atrofiile maxilare severe, cand osul aproape inexistent sau in cantatate foarte mica.

implantologie7

Ele asigura rapid si eficient o stabilitate foarte buna in zona posterioara pentru lucrarile dentare imediate.

O data cu aparitia implantologiei orale protetica dentara a fost revolutionata fara doar si poate. Azi se insera milioane de implanturi dentare. Implantologia orala a oferit proteticii dentare posibilitatea utilizarii de stalpi suplimentari ce pot fi inserati oriunde este nevoie.

Lucrarile protetice pe implanturi pot inlocui de la un singur dinte pana la o intreaga arcada. Imbinarea perfecta a proteticii dentare cu implantologia orala a adus in ultimii ani cel mai mare beneficiu pacientilor atat estetic cat si functional.

Concluzionand, un lucru este cert:

Evolutia in medicina dentara a imbunatatit vietile tuturor si a adaugat plus valoare acolo unde era nevoie.

Este foarte important ca noi toti sa fim extrem de bine documantati inainte de a lua orice fel de decizie in ceea ce priveste o realbilitare orala pentru a putea face alegrea corecta.

Un plan de tratament personalizat si o consultatie de specialitate, va pot oferi varianta corecta cazului dumneavoastra. Pentru mai multe detalii si pentru a intelege mai usor cum se poate rezolva un caz, specialistii clinicii noastre va stau la dispozitie.

Sanatatea este conditia de completa bunastare fizica, mentala si sociala si nu doar simpla absenta a bolii sau infirmitatii” (Organizatia Mondiala a Sanatatii, 1948)

Telefon
Adresă