preloader

Chirurgia la microscop

Chirurgia sub microscop2

Utilizarea microscopului ca instrument pentru practicarea medicinii, a fost stabilita de zeci de ani, cu precadere in specialitatile chirurgicale. Microscopul a fost folosit pentru prima data in medicina dentara undeva in anii `70-`80, iar introducerea acestuia intr-o gama mai larga de specialitati a avut loc in anii `90.

Scopul acestui articol este de descrie principalele aplicatii ale microscopului in stomatologia moderna si de a oferi clinicienilor si pacientilor o idee obiectiva asupra utilitatii acestuia. De asemenea, acest articol are ca scop descrierea, informarea si aducerea stomatologiei sub microscop medicilor dentisti pentru a imbunatati ingrijirea si a explica aspectele necesare dobandirii abilitatilor manuale necesare atunci cand opereaza cu un camp marit folosind microscopul chirurgical.

Chirurgia sub microscop1

In prezent introducerea microscopului in practica stomatologica de precizie este una dintre cele mai mari progrese observate in stomatologia moderna. Cea mai mare provocare a zilelor noastre este de a aduce acesta tehnologie noilor generatii de medici si de a oferi celor care deja sunt in practica curenta de mai multi ani o viziune clara si exacta a ceea ce inseamna stomatologia sub microscop.

Scurt istoric al utilizarii microscopului in medicina dentara

Microchirurgia in medicina dentara a beneficiat de progresele, procedurile si tehnologiile microchirurgiei din medicina generala.

Primele articole despre utilizarea unui microscop in stomatologie au fost publicate la sfarsitul anilor`70 inceputul anilor `80.

Cu toate acestea, in anii `90 s-a inceput utilizarea sistematica a microscoplui chirurgical si aplicarea acestuia in diferitele specialitati stomatologice cu ar fi: chirugia parodontala, endodontia, chirurgia orala, odontoterapia etc.

In domeniul chirurgiei orale, Leblanc JP si Van Boven RW, au pus bazele si au folosit tehnici de restaurare a nervilor cu micro-sutura acestora, astfel tratand leziunile traumatice ale nervilor mari de la nivelul cavitatii orale.

Cu toate acestea, materialele de referinta in domeniul microchirurgiei in stomatologie au lipsit pentru mult timp si in continuare se pare ca sunt anecdotice.

Microscopul chirurgical in stomatologie

Toate microscoapele chirurgicale utilizate atat in medicina generala cat si in medicina dentara, impartasesc caracteristici comune, cum ar fi: vizualizarea stereoscopica si iuliminarea coaxiala, care impreuna cu marirea campului vizual fac mai comoda efectuarea lucrarilor clinice atat in specialitatile chirurgicale ale stomatologiei cat si in cele nechirurgicale.

Mai mult, utilizarea microscopului atrage dupa sine obligativitatea celui ce il foloseste de a lucra intr-o pozitie corecta, ceea ce duce la un comfort fizic sporit si la diminuarea oboselii, precum si la evitarea pe termen lung a problemelor coloanei vertebrale.

Capacitatea microscopului de a mari imaginea depinde in mare parte de calitatea opticii si distanta focala a obiectivului. Cu cat aceasta este mai scurta, cu atat este mai mare magnificatia obtinuta.

In consecinta, un nivel scazut al magnificatiei este considerat a fi cuprins intre 2,5 si 8 si este folosit pentru ghidarea operatorului intr-o zona mare de lucru. Este important de subliniat un lucru despre magnificatie, anume ca cea mai mica (de la 2,5 la 4), poate fi obtinuta folosind lentile de marire integrate in ochelarii operatorului.

Este recomandat pentru operatorii microscopului sa inceapa sa foloseasca diferitele trepte de magnificatie pentru a mari campul vizual, deoarece acest lucru faciliteaza obisnuinta si invatarea de a lucra cu o anumita profunzime a campului, diminuand astfel problemele asociate schimbarii radicale, in practica clinica. Cresterea medie este cuprinsa intre 8 si 16 si este utilizata pentru lucrul cu o precizie mai mare in practica stomatologica zilnica.

Magnificatia mai puternica, mai mare de 16x (si in unele cazuri mai mare de 32x, 40x), este utilizata pentru a examina detalii foarte fine, pentru a pune diagnostic si a examina intraoperator si nu in ultimul rand pentru a localiza aspecte dificil de decelat.

Trebuie recunoscut faptul ca, la aceste nivele ale magnificatiei, campul de lucru este semnificativ redus (adancimea inferioara a campului), ceea ce poate fi incomod si poate cauza o oboseala considerabila a ochilor.

Lucrul la microscopul chirurgical necesita nu numai cunoasterea tehnicilor spcifice fiecarei specialitati, ci si pregatirea prealabila pentru a mentine o mana constanta, pentru a lucra intr-o pozitie adecvata, pentru a dobandi cunostinte si pentru a intelege toate cele necesare pentru efectuarea in siguranta a microchirurgiei, in acest mod, achizitionarea celor mai bune echipamente atrage dupa sine rezultatele scontate.

Desi utilizarea si manevrarea acestui tip de instrument poate fi dificila si complicata la inceput, acest lucru nu ar trebui sa il determine pe operator sa cedeze prea curand. Cu toate acestea, trebuie sa fim constienti ca aceasta tehnica si filozofia de lucru necesita un timp si o experienta considerabila, si de asemenea sa nu uitam ca necesita un nivel de pregatire superior fata de practica curenta. Fara suficienta experienta, nu putem oferi rezultate pozitive, deci „practica este mama invataturii”.

Chirurgia sub microscop3
Aplicatiile microscopului in medicina dentara

Endodontia

Endodontii au fost primii profesionisti din medicina dentara care au gasit aplicatii diverse microscopului, in practica de zi cu zi, atat pentru endodontia conventionala cat si pentru cea chirurgicala.

Pe scurt, intrucat cel mai frecvent factor decisiv in majoritatea erorilor endodontice este ratarea canalelor radiculare accesorii, aproape invizibile ochiului liber, folosind un microscop si tehnici de microchirurgie, acest lucru ne permite administrarea si identificarea sistemelor complexe de canale intr-o maniera sigura, precisa si face mai usoara solutionarea cazurilor care in trecut, fara magnificatie, ar fi fost imposibila.

Chirurgia endodontica

Chirurgia periapical

Chirurgia periapicala sau endodontica este o metoda fiabila de tratare a dintilor ce prezinta reactii periapicale care nu raspund la tratamentul conventional de canal. In multe cazuri cand retratamentul este efectuat pe cale retrogada sau in cazurile in care exista alta alternativa posibila, este optiunea terapeutica finala pentru pastrarea dintelui natural pe arcada.

Chirurgia sub microscop4

Rezultatele de succes descrise in literatura de specialitate variaza de la 45 la 80% in functiede  diferiti autori si diferitele patologii prezentate la dintii in cauza in momentul interventiei chirurgicale. In ultimii ani aceste rate de succes s-au imbunatatit datorita utilizarii unor proceduri si a unor noi tehnologii mai precise (utilizarea ultrasunetelor pentru efectuarea obturatiei retrograde) sau datorita utilizarii de materiale de obturatie de calitate superioara.

Chirurgia parodontala

In literatura de specialitate este complet acceptat faptul ca pentru tratarea bolii parodontale, indepartarea eficienta a placii si a calculilor de pe suprafata radiculara este un factor determinant pentru succesul tratamentului si controlul bolii.

Ca urmare, vor fi utile orice tip de tehnici sau tehnologii noi, cum ar fi ochelarii, lupa, lumina frontala care ne pot face mai capabili sa vedem mult mai clar in timpul detartrajului propriu-zis si a manevrelor de izolare radiculara. In mod firesc, microscopul chirurgical este un instrument ideal pentru efectuarea acestor tipuri de manevre, deoarece combina vederea stereoscopica, magnificatia si iluminarea.

Chirurgia sub microscop5

Un microscop chirurgical face ca operatorul sa vada mai accentuat si ofera:

  • abilitatea de a efectua operatia cu o precizie mai mare, facand incizii exacte si capacitatea de a folosi instrumentar mai mic, care provoaca mai putine traume pentru ca pacientul sa beneficieze de o vindecare post-operatorie mai rapida;
  • suturarea precisa a tesuturilor cu ace si fire mai subtiri;
  • o vizualizare mai buna a suprafetei radiculare, ceea ce duce la o instrumentare mai usoara a acesteia si implicit la indepartarea mai eficienta a tartrului.

Chirurgia orala

Chirurgia orala si maxilo-faciala, specialitati eminente ale chirurgiei beneficiaza de asemenea de avantajele clinice si operationale ale microchirurgiei.

Aceasta tehnica este deosebit de importanta pentru utilizarea in toate procedurile chirurgicale cum ar fi:

  • tratarea dintilor inclusi sau partial inclusi;
  • descoperirea dintilor aflati in vicii de eruptie (palato-pozitie);
  • procedurile chirurgicale de la nivel gingival pentru a furniza gingie keratinizata.
Chirurgia sub microscop6

O descoperire recenta, dar nu mai putin importanta este utilizarea microscopului in tratarea leziunilor nervoase din zona cavitatii orale. Acestea includ evitare lezarii nervilor lingual si alveolar inferior, care prezinta risc de afectare in timpul manevrelor chirurgicale.

In concluzie, utilizarea microscopului chirurgical in medicina dentara este revelatia momentului, iar faptul ca isi gaseste utilitate in aproape toate specialitatile stomatologiei il face de neinlocuit in practica zilnica.

Telefon
Adresă