preloader

Chirurgia parodontala

Chirurgia-parodontala

Chirurgia parodontala cuprinde terapia initiala, in cadrul careia se elimina cauza bolii parodontale, si chirurgia definitiva (propriu-zisa), prin care se realizeaza un mediu necesar pentru mentinerea sanatatii parodontale durabile.

Boala parodontala este descoperita atunci cand medicul dentist evalueaza fizic si vizual tesuturile gingivale, le sondeaza pentru a determina daca nivelul de atasare la dinti este normal sau anormal si evalueaza modificarile osoase cu ajutorul radiografiilor dentare.

In functie de ceea ce se constata la consultatia initiala, impreuna cu starea generala de sanatate si istoricul medical al fiecarui pacient, medicul curant se poate adresa unui specialist in parodontologie pentru a diagnostica si trata corespunzator fiecare caz in parte.

Diagnosticul tipului specific de boala parodontala, care poate necesita tratament chirurgical este important deoarece va avea o influenta directa asupra tehnicilor utilizate si a rezultatului pe termen lung al tratamentului.

Mijloacele prin care se pot elimina factorii etilologici ai bolii parodontale sunt: chiuretajul in camp inchis si chiuretajul in camp deschis, prin care se indeparteaza depozitele si se elimina leziunea. In timp ce pungile parodontale putin adanci pot fi astfel indepartate, o parodontita avansata insa recidiveaza frecvent. In plus, chiar si dupa inlaturarea factorului microbian pot rezulta probleme estetice datorate pierderii de atasament (insertie) sau obtinerii unui conturosos neregulat. In astfel de cazuri sunt indicate mijloacele de chirurgie parodontala, pentru a corecta terenul parodontal si, in plus, pentru a elimina factorii cauzali impreuna cu leziunile.

Chirurgia parodontala2

Obiectivele chirurgiei parodontale:

 1. Obtinerea accesului instrumentelor la suprafata dentara;
 2. Inlaturarea inflamatiei;
 3. Crearea unui sulcus gingival care sa faciliteze controlul parodontitei (eliminarea pungilor):
 • corectarea conturului atipic gingival si a osului alveolar, atunci cand acesta impiedica controlul placii bacteriene;
 • efectuarea rezectiilor radiculare sau utilizarea altor mijloace pentru corectarea morfologiei care sa faciliteze astfel igiena orala;
 • obtinerea unui spatiu interdentar ideal, usor de igienizat.
 1. Regenerarea aparatului parodontal distrus de catre boala parodontala;
 2. Rezolvarea problemelor gingivale si ale mucoasei alveolare;
 3. Obtinerea unui status parodontal favorabil tratamentului conservativ si protetic. Terapia parodontala se efectueaza inaintea celei protetice;
 4. Corectarea esteticii.
Chirurgia parodontala3

Eliminarea pungilor parodontale creeaza un mediu parodontal favorabil care trebuie mentinut pe parcursul terapiei. Daca postoperator raman pungi mai adanci de 4 mm, atunci terapia de mentinere este ingreunata si rezultatul este nefavorabil.

Boala parodontala este strans legata de anatomia dintilor afectati, inclusiv de suprafata si pozitia dentara. Rezultatul terapiei depinde de igiena orala minutioasa efectuata de catre pacient, si uneori chiar de factori intamplatori.

In cazurile complicate de boala parodontala, este de foarte multe ori dificil de alcatuit un plan de tratament acceptabil pentru pacient.

Chiuretaul in camp inchis reprezinta, datorita lipsei de certitudine in ce priveste regenerarea osoasasi castigul de insertie, o terapie nesigura. Din punct de vedere clinic, trebuie sa existe o flexibilitate in alegerea diverselor modalitati de tratament; decizia de a aplica o anumita terapie nu trebuie fundamentata  pe rezultate neobisnuite sau inatmplatoare.

Desi suprimare imediata a inflamatiei este intr-adevar importanta, este necesara insa si luarea in calcul a factorilor care influenteaza prognosticul pe termen lung; in aceasta categorie este inclusa reducerea maxima a pungilor din locurileparticulare corespunzatoare defectelor osoase, contururlui gingival si al mucoasei alveolare, precum si atasamentului gingival.

Procedeele rezective si regenerative

In cazul defectelor osoase putin adanci sau a parodontitelor moderate cu pungi de adancime medie (5-6 mm), procedeele precum operatia cu lambou pozitionat apical, cu sau fara rezectie osoasa, ajuta la obtinerea unui sant gingival putin adanc cu respectarea conturului fiziologic in cadrul caruia sa existe armonie intre gingie si os. Astfel se doreste o conformare a unui mediu parodontal usor de intretinut.

Chirurgia parodontala4

In cazul defectelor osoase adanci,metodele rezective de tratament au drept posibile consecinte o pierdere osoasa importanta si o reducere a tesutului de sustinere. Pe de alta parte, prin nerespectarea principiilor chirurgicale, pungile adanci se mentin si dupa tratament ingreunand astefl terapia de mentinere. Desi s-au dezvoltat diverse metode regenerative, nu exista insa o metoda clinicauniversala, care sa poata rezolva toate cazurile. Tratamentul pungilor parodontale necesita luarea unei decizii in privinta:

 1. Tratamentului prin metode rezective;
 2. Tratamentului prin metode regenerative;
 3. La asocierea mijloacelor de tratament rezective cu cele regenerative.

In cazul bolilor parodontale avansate, metodele chirurgicale de indepartare sau reducere a pungilor parodontale, si de corectare a conturului osos alveolar pot fi rezective sau regenerative. Aceste metode au obiective si indicatii diferite.

In scopul refacerii tesuturilor parodontale, mijloacele regenerative prezinta un avantaj fata de cele rezective. Insa nu toate problemele parodontale pot fi solutionate numai prin utilizarea mijloacelor regenerative. In general, rezultatele procedeelor regenerative sunt mai putin predictibile fata de rezultatele celor rezective; de asemenea aceste sunt tehnic mai dificile. Din aceste motive, pentru majoritatea stomatologilor, mijloacele rezective sunt mai sigure. In cazul masurilor regenerative, rezultatele postoperatorii sunt obtinute mai tarziu (circa 1 an) decat in cel al masurilor rezective (cateva luni). Procedeele regenerative necesita frecvent o a doua interventie chirurgicala, pentru indepartarea pungilor sau a defectelor osoase restante.

Laserul in chirurgia parodontala

Laserul dentar a aparut in medicina dentara de mai bine de 30 de ani. Nu este departe perioada in care laserul dentar,va inlocui tratamentele traditionale cu freza.

Avantajele tratamentului cu laser dentar sunt:

 • sangerare redusa;
 • sterilizeaza campul operator, fapt cereduce considerabil riscul inflamatiilor si al infectiilor postoperatorii;
 • este foarte sigur in tratamentul copiilor dar si al femeilor insarcinate.
 • asigura un tratament foarte précis;
 • contribuie la regenerarea mai rapida a tesuturilor afectate;
Chirurgia parodontala5

Terapia cu laser reprezinta o varianta minim invaziva de tratament inclusiv in cazul bolii parodontale . Laserul se poate folosi pentru detartraj, este o alternativa nedureroasa a detartrajului cu ultrasunete.

De asemenea, laserterapia ajuta la indepartarea tesutului moale infectat din pungile parodontale, la eliminarea biofilmului microbian, tartrului si cementului infectat de pe suprafata radacinilor dentare, si la inchiderea pungilor parodontale dupa tratament printr-un “cheag” stabil de fibrina.

Tratamentul parodontal cu laser ofera medicului stomatolog posibilitatea de a trata bolile parodontale moderate si severe fara utilizarea bisturiului si suturilor, avantaj semnificativ pentru pacient.

Pe cat de complexa este ca si specialitate, parodontologia imbina functionalul cu esteticul, terapiile invazive cu cele non-invazive, toate acestea aduc o imbunatatire vizibila si imbunatatesc in proportie de 90% calitatea vietii pacientilor parodontopati.

Pentru a intelege cat mai bine ce este si cum functioneaza chirurgia parodontala, specialistii clinicii noastre va stau la dispozitie.

Telefon
Adresă