preloader

Articole

Estetica in ortodontie

Estetica in ortodontie

Estetica in ortodontie

Aparatele ortodontice au trecut pe parcursul istoriei ortodontiei prin mai multe etape si transformari.

Adresabilitatea din ce in ce mai crescuta a adultilor catre tratamentele orotodontice, necesitatea acestui tip de tratament in contextul actual, multidisciplinar, al stomatologiei au determinat aparitia unor aparate ortodontice fixe si mobilizabile care sa permita tratamentul ortodontic modificand foarte putin sau deloc estetica pacientilor.

Odata cu evolutia tehnologiei au avansat si metodele de fabricare a aparatelor ortodontice. Aceasta a condus la aparitia mai multor sisteme ortodontice si a permis dezvoltarea unor aparate care sa corespunda cerintelor estetice din ce in ce mai mari ale pacientilor, in special adulti, din zilele noastre.

aparat ortodontic metalic

Modificari cu scopul ameliorarii esteticii s-au realizat si in cazul aparatelor ortodontice metalice.

S-au redus dimensiunile atasurilor ortodontice pentru a scadea impactul vizual pe suprafata dintilor, iar unii producatori au acoperit suprafata acestor atasuri cu un strat de azotat de zirconiu pentru a crea un aspect mai estetic, asemanator aurului.

De asemenea, au aparut noi tehnologii de fabricare a aparatelor care au permis aparitia atasurilor ortodontice din materiale plastice, diferite tipuri de ceramic, precum si evolutia sistemelor linguale si a alignerelor ortodontice.

Dintre tipurile de sisteme ortodontice fizionomice existente, cele mai utilizate in prezent sunt:

aparat ortodontic fix ceramic

–          aparatele ortodontice fizionomice din plastic sau ceramica;

–          sistemele ortodontice lingual;

–          alignerele ortodontice.

 

Aparatele ortodontice fizionomice din plastic sau ceramica

Proprietatile optice pe care atasurile fizionomice le prezinta: culoare, transparenta sau transluciditate si fluorescenta reduc preceperea lor pe dinti. Atasurile ortodontice fizionomice pot fi trans lucide sau transparente. Cele translucide sunt realizate din plastic sau ceramica (oxid de aluminiu) policristalina, iar cele transparente din ceramica monocristalina fiind numite uzual de catre producatori: safir.

Pentru ca atasurile translucide sa fie estetice si sa nu fie vizibile pe dinti ar trebui astfel manufacturate incat culoarea lor sa fie asemnatoare cu cea a dintelui. In scimb, cele transparente ar trebui sa fie foarte transparente incat sa nu interfereze cu culoarea si fluorescenta dintilor. Ambele tipuri de atasuri ar trebui sa prezinte stabilitate coloristica.

Culoarea dintilor pacientului este un factor important atunci cand este vorba despre alegerea tipului de aparat ortodontic. Trebuie facuta o evaluare foarte atenta a culorii dintelui, mai ales in zona maxilara anterioara care prezinta impactul estetic cel mai puternic.

Aparatele ortodontice din plastic au fost initial realizate din policarbonat si plexiglas. Atasurile din plexiglas nu au rezistat mult datorita colorarii, fragilitatii si fracturarii usoare.

De asemenea, cu acest tip de atasuri din plastic se pirdea o mare parte din energia arcului ortodontic prin deformarea lor, astfel ca doar o mica parte din forta ortodontica se exprima la nivelul dintelui. Pentru a contracara acest dezavantaj s-a incercat cresterea rezistentei prin folosirea sloturilor metalice la acest tip de atasuri ortodontice si modificarea compozitiei acestora prin adaugarea de material ceramic in proportie de 15% pana la 30%. Aceste modificari au condus pe langa o mai buna rezistenta si la reducerea frictiunii si la stabilitatea coloristica.

Aparatele ortodontice ceramice au aparut in 1980, fiind o alternativa mai estetica comparativ cu cele din plastic si au putut satisface mai usor cerintele estetice ale pacientilor.

Atasurile ortodontice din plastic avusesera numeroase neajunsuri: instabilitatea culorii, deformare si fracturare usoara, frictiune crescuta si desprinderea de pe dinti, pe cand cele din ceramica mono sau policristalina s-au dovedit rezistente la patare si stabile din punct de vedere coloristic. Cu toate acestea si aceste atasuri ortodontice au prezentat o serie de dezavantaje: tendinta la fracturare usoara, frictiune crescuta comparativ cu aparatele metalice sau din plastic, abrazia dintilor antagonisti si mai ales riscul de afecatre al smaltului in timpul indepartarii aparatului.

O modificare a designului acestor atasuri prin incorporarea unui slot metalic a determinat reducerea frictiunii si cresterea rezistentei.

Posibila afectare a smaltului la indepartarea aparatului a determinat modificarea tipului de retentie a atasurilor din ceramica policristalina dintr-o retentie chimica in una pur mecanica.

Deoarece realizarea atasurilor din ceramica policristalina este mai usoara, ele sunt mai des intalnite si au un pret mai scazut.

Sistemele ortodontice linguale si alignerele ortodontice sunt aparatele ortodontice cel mai putin vizibile, dar ele intampina numeroase obstacole clinice si au anumite limite in ceea ce priveste tratamentul, spre deosebire de aparatele ortodontice cu atasuri fizionomice care permit realizarea unui tratament ortodontic conventional.

 

aparat ortodontic Incognito

Aparatele ortodontice linguale au fost introduse in anii 1970 pentru a depasii dezavantajele estetice ale aparatelor vestibulare conventionale. Unul din scopurile tratamentului ortodontic il reprezinta estetica dentara. Ortodontia linguala este singura modalitate de tratament care nu afacteaza din punct de vedere estetic aspectul pacientului pe parcursul perioadei de tratament. Aparitia acestor aparate a facut tratamentul ortodontic mult mai accesibil pacientilor adulti, ele fiind complet invizibile din exterior.

Exista multe deosebiri intre aparatele linguale si cele vestibulare pornind de la modul de fabricare, designul atasurilor, materialele din care sunt realizate si pana la modalitatea de lipire a acestora pe suprafata dintelui.

Aceste aparate au introdus noi provocari pentru ortodonti si pentru pacienti. Medicii ortodonti au descoperit in practica lor curenta ca aceste aparate necesita mai multa dexteritate si mai mult timp alocat pacientului pentru controalele periodice. Cel mai probabil motiv pentru care sunt mai dificil de utilizat este aplicarea lor pe fata orala a dintilor, ceea ce face ca vizibilitatea sa fie mai redusa. Mai mult, rezultatele tratamentului erau inferioare comparativ cu cele obtinute cu aparatele conventionale. De asemenea, disconfortul pacientului este semnificativ cerscut din cauza iritatiilor produse la nivelul limbii.

Datorita imbunatatirii procedurilor de fabricare ce au permis simplificarea tratamentului cu aparatele linguale prin cresterea eficientei acestora si a confortului pacientilor, astazi aceste sisteme sunt din ce in ce mai utilizate.

 

Avantajele sistemelor linguale:

– sunt cele mai estetice;

– confortabile pentru buze si obraji;

– ajuta la deconditionarea linguala si la deprogramarea articulatiei temporo-mandibulare;

– elimina posibilitatea aparitiei decalcificarilor pe suprafata smaltului vestibular;

– permit o mai buna observare a alinierii dintilor si contururilor tesuturilor moi faciale;

– asista deschiderea mai rapisa a ocluziei in cazurile de ocluzie adanca;

– determina o mai buna cooperare din partea pacientilor;

– reducerea bruxismului nocturn.

 

Dezavantajele sistemelor linguale:

– nu permit medicului vizibilitate si acces direct la aparat;

– dificil de inserat si dezinserat arcurile ortodontice;

– larga variatie a morfologiei fetelor palatinale, mai ales in zona maxilara anterioara, poate determina alinieri incorecte, neprevazute ale acestor dinti;

– datorita marilor variatii dimensionale in plan orizontal intre diversi dinti sunt necesare numeroase indoituri de ordinul I in arcul ortodontic;

– slab control al torque-lui datorita distantei mari dintre atasurile linguale si suprafata vestibulara a dintilor;

– distanta mica dintre atasuri in zona anterioara face dificila realizarea unor indoituri compensatorii pe arcul ortodontic;

– aplicarea precisa este mai importanta decat in tehnicile vestibulare;

– necesita colaj indirect;

– durata tratamentului poate fi mai mare comparativ cu tehnicile conventionale, iar durata la scaun pentru fiecare pacient in parte este de asemenea mai lunga;

– sunt mai costisitoare decat aparatele vestibulare;

– necesita etape de laborator suplimentare;

– anumite cazuri chirurgicale necesita indepartarea atasurilor linguale inaintea realizarii interventiei chirurgicale: osteotomiile segmentare, corectarea ocluziei deschise, corectarea clasei a III-a;

– atasurile palatinale pot interfera, in anumite cazuri chirurgicale de clasa a II-a, cu avansarea pana in pozitia corecta a mandibulei, fiind necesara o expansiune cu supracorectie a distantei intercanine maxilare pentru realizarea interventiei chirurgicale;

– igienizarea aparatului poate fi mai dificila datorita accesului limitat.

Ortodontia linguala, este o optiune terapeutica, careia i se acorda tot mai multa atentie atat de catre medici cat si de catre pacienti.

 

gutiera ortodontica

Alignerele sunt gutiere mobilizabile, personalizate, aproape invizibile care permit tratarea unor incongruente dento-alveolare prin inghesuiri sau spatieri mici, precum si a unor recidive usoare aparute in cursul fazei de retentie dupa tratamentul ortodontic.

Alignerele au mai multe calitati: sunt estetice, confortabile, prezinta o mecanica simpla si sunt eficiente din punct de vedere economic deoarece scurteaza timpul la scaun pentru fiecare pacient in parte. Ele sunt indicate in cazurile care necesita miscari dentare reduse: inghesuiri mai mici de 4 elemente, in special de la canin la canin, derotari minore, mai ales la nivelul incisivilor, expansiune, intruzie, inchiderea spatiilor mai mici de 4 mm si pot avea rol de retainer activ sau pasiv.

Alignerele au parcurs o cale lunga in ortodontie, de la simple dispozitive care urmau conturul dintilor si permiteau mici deplasari dentare, la sisteme extrem de sofisticate, bazate pe tehnologii de ultima generatie si sustinute de studii si o munca de cercetare riguroasa.

Sistemele de alignere cele mai recente si mai performante combina diagnosticul si planul de tratament cu ultimele descoperiri in tehnologia grafice 3D computerizata.

Avantajele pentru pacient ale tratamentelor cu alignere sunt:

– alignerele sunt aproape invizibile, ceea ce creeaza un important avantaj estetic in raport cu sistemele ortodontice conventionale, chiar si fizionomice;

– tratamentul este foarte confortabil deoarece nu exista care sa poata determina iritatii ale tesuturilor moi, asa cum se intampla cu atasurile si arcurile ortodontice;

– gutierele sunt mobilizabile, permitand indepartarea lor pe durata meselor si a realizarii igenei orale, ceea ce permite inlaturarea restrictiilor alimentare si o mai usoara si mai buna mentinere a igienei orale.

Tinka Smile – Creating beautiful smiles…

Write a Comment

Facebook

Telefon
Adresă