preloader

Articole

Pulpita purulenta

Pulpita purulenta

Pulpita purulenta

Pulpita purulenta partiala

Patogenie

Patrunderea germenilor microbieni in camera pulpara provoaca, prin actiunea exotoxinelor si endotoxinelor, distructia partiala a pulpei dentare. In functie de patogenitatea germenilor microbieni si reactivitatea pulpei dentare aceasta distructie poate fi localizata strict in dreptul portii de intrare a germenilor microbieni, de obicei la nivelul unui corn pulpar sau distructia intereseaza zone mai extinse ale pulpei coronare.

Indiferent de zona afectata, leziunea pulpara imbraca aspectul unui abces pulpar unic sau diseminat in pulpa coronara, inconjurat la periferie de zone de pulpa dentara aflata intr-un stadiu de inflamatie acuta seroasa.

Semne subiective

Pacientul acuza durere vie, pulsatila, sincrona cu sistola ventriculara, localizata, este aproape continua, cu scurte remisiuni. Este exacerbata de cald si factorii ce maresc afluxul de sange in extremitatea cefalica (pozitia orizontala a corpului, caldura pernei, eforturi fizice). Este calmata partial de rece.

Semne obiective

In majoritatea cazurilor, la inspectie, se evidentiaza un dinte cu un proces carios profund, plin cu resturi alimentare si bogat depozit de dentina alterata. Indepartarea dentinei alterate se face cu usurinta deoarece pacientul nu acuza decat usoara sensibilitate dureroasa.

Dupa indepartarea dentinei alterate se deschide camera pulpara in dreptul unui corn pulpar. In momentul deschiderii camerei pulpare, se pot intalnii doua situatii clinice:

– prin orificiul de deschidere al camerei pulpare apare o picatura de puroi, urmata de o usoara hemoragie. Concomitent, durerea se exacerbeaza pentru 1-2 minute dupa care descreste treptat in intensitate pana la cedarea completa. Exacerbarea durerii se explica prin decompresiunea brusca a camerei pulpare. Aceasta situatie clinica se intalneste cand abcesul pulpar se gaseste localizat in dreptul cornului pulpar.

– prin orificiul de deschidere al camerei pulpare nu apare nici puroi si nici hemoragie. La palparea cu sonda prin orificiul camerei pulpare, in profunzime, pacientul acuza sensibilitate dureroasa si poate aparea hemoragia. Este situatia cand se gasesc microabcese diseminate in pulpa coronara. Testele de vitalitate evidentiaza o hipoexcitabilitate, pulpa reactionand la intensitati mai mari ale excitantului electric decat un dinte integru. Percutia in ax este negativa.

Diagnosticul pozitiv se face pe baza urmatoarelor semne clinice:

– durere pulsatila, localizata, cu o durata si intensitate mai reduse decat in pulpita acuta purulenta totala;

– durerea este exacerbata la cald si calmata partial la rece;

– testele de vitalitate indica hiperexcitabilitate pulpara.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni:

1)      Pulpita acuta seroasa partiala – durerea are caracter lancinant, evolueaza in crize, este exacerbata la rece. Testele de vitalitate arata hiperexcitabilitate pulpara.

2)      Pulpita acuta purulenta totala – durerea are caracter continuu, pulsatil, iradiaza in dintii vecini si antagonisti, percutia in ax este pozitiva, testele de vitalitate indica hipoexcitabilitate marcata.

Evolutie si complicatii:

Netratata, pulpita acuta purulenta partiala evolueaza spre:

– pulpita acuta purulenta totala – gangrena pulpara;

– pulpita cronica deschisa ulceroasa sau polipoasa daca se deschide spontan camera pulpara.

 

 Pulpita acuta purulenta totala (corono-radiculara)

 

Patogenie

Ea poate fi continuarea unei pulpite acute purulente partiale sau a unei pulpite seroase totale, atunci cand germenii microbieni au o virulenta mare si reactivitatea organismului este foarte scazuta. Datorita actiunii endo- si exotoxinelor microbiene, produsilor toxici rezultati din vicierea metabolismelor, pH-ului foarte scazut, presiunii mari intrapulpare, se produce o degradare a tuturor componentelor pulpare (celule, fibre, vase). La inceput microabcesele sunt diseminate in toata masa pulpara, fiind inconjurate de pulpa aflata in stadiul de inflamatie exudativa seroasa, pentru ca ulterior abcesele sa conflueze, pulpa devenind o masa predominant purulenta.

Semne subiective

Pacientul acuza durere puternica, continua, pulsatila, care nu cedeaza la antialgicele obisnuite. In faza initiala este calmata partial de rece. Durerea este exacerbata de factorii care cresc afluxul de sange in extremitatea cefalica (pozitia orizontala, caldura pernei, efortul fizic). Durerea iradiaza spre dintii vecini si dintii antagonisti.

Semne obiective

In majoritatea cazurilor, la inspectie, se evidentiaza un dinte cu un proces carios profund, cu bogat depozit de dentina alterata.

Dupa indepartarea dentinei alterate, de obicei, se deschide camera pulpara. In cazurile avansate de evolutie, prin orificiul de deschidere se evacueaza puroi care inunda cavitatea carioasa.

Prin decongestionarea si scaderea presiunii intrapulpare durerea diminua ca intensitate fara a ceda insa complet.

La palpare cu sonda in profunzimea camerei pulpare pacientul acuza sensibilitate dureroasa.

Probele de vitalitate electrice sunt pozitive insa arata hiperexcitabilitate marcata, pulpa raspunzand pozitiv numai la intensitati mari ale curentului electric. Percutia in ax este pozitiva.

Diagnosticul pozitiv

Semnele clinice caracteristice sunt:

– durere pulsatila, continua, iradiata la dintii vecini si antagonisti;

– este exacerbata de toti factorii care maresc afluxul de sange in extremitatea cefalica;

– se calmeaza partial la rece numai in stadiul initial;

– probele de vitalitate sunt pozitive, aratand insa hipoexcitabilitate marcata;

– percutia in ax este pozitiva.

Diagnosticul diferential se face cu:

1)      Pulpita acuta seroasa totala – durerea este violenta, lancinanta, iradierea este mult mai importanta. Probele de vitalitate arata hiperexcitabilitate marcata;

2)      Pulpita purulenta partiala – durerea este pulsatila, mai putin intensa, nu iradiaza, se calmeaza la rece. Percutia in ax este negativa.

3)      Parodontita apicala acuta purulenta – durerea este puternica, pulsatila, iradiata, insa apare in plus congestia si tumefierea mucoasei in dreptul apexului dintelui respectiv, edem inflamator, percutia in ax este extrem de dureroasa, dintele prezinta mobilitate de gradul I, II. Probele de vitalitate sunt negative.

Evolutie si complicatii

Daca nu se intervine terapeutic evolueaza spre parodontita apicala acuta dupa care se cronicizeaza.

Tratament

Tratamentul de urgenta este cel etiologic si consta in extirparea vitala a pulpei, urmata de pansament medicamentos intracanalicular cu antiseptice sau pasta cu antibiotice.

Tinka Smile – Creating beautiful smiles…

Write a Comment

Telefon
Adresă

Folosind formularul de mai jos vă puteţi face o programare la clinica Tinka Smile

    Numele complet *

    Email *

    Telefon *

    Informaţii suplimentare