preloader

Articole

Cand este indicata extractia dintilor temporari?

Cand este indicata extractia dintilor temporari?

Cand este indicata extractia dintilor temporari?

Cand este indicata extractia dintilor temoprari?

Orice dinte “de lapte” care in perioada fiziologica de inlocuire se mobilizeaza datorita resorbtiei radacinii (produsa prin procesul de rizaliza fiziologica) se extrage. Extractia se face in momentul in care gradul de mobilitate este extrem de accentuat, jenand masticatia.

 

a) Dintii cu carii complicate, care nu pot fi conservati printr-un tratament adecvat si care intretin procese septice locale sau generale. Prin caraterul lor, complicatiile septice pot compromite eruptia normala a dintilor permanenti, dezvoltarea arm

onioasa a maxilarelor sau chiar starea generala si dezvoltarea normala a copilului.Inainte de perioada fiziologica de inlocuire, extractia dintilor temporari, este indicata in urmatoarele situati:

Urmatoarele situatii indica extractia dintilor “de lapte’ cu carii permanente:

–          dinti cu gangrena care au provocat supuratii;

–          dinti care au provocat si intretin procese de osteita sau osteomielita;

–          dinti cu gangrena, chiar necomplicata, la copii care prezinta tulburari evidente de crestereprin alterarea

 septica cronica a starii generale.

La copiii normal dezvoltati, care nu prezinta manifestari clinice sau de laborator ale bolii de focar, dintii cu gangrena care nu pot beneficia de un tratament corespunzator vor fi totusi conservati. Acesti dinti sunt tinuti sub control permanent, pentru a intervenii eficient in evetualitatea aparitiei anumitor complicatii, si vor fi extrasi cat mai aproape de perioada fiziologica de inlocuire.

b) Dinti care au suferit leziuni traumatice:

– fracturi dentare radiculare;

– luxatii dentare complete, care nu pot beneficia de un tratament corespunzator de imobilizare pana la reconsolidare;

– dinti din focarele de fractura ale maxilarelor.

Don’t forget to smile 🙂

 

In cazul traumatismelor, examenul radiografic furnizeaza indicatii valoroase in ceea ce priveste gradul de resorbtie radiculara, raporturile radacinilor cu foiculul dintelui permanent.

 

c) Dinti temporari care produc tulburari de eruptie dintilor permanenti:

– dinti care produc deviatii sau malpozitii ale dintilor permanenti.– dinti care raman pe arcada dupa perioada de eruptie fiziologica a dintilor permanenti, impiedicand eruptia acestora;

In aceste cazuri examenul radiografic este indispensabil, pentru a controla daca exista sau nu foliculul dintelui permanent, pozitia si gradul sau de dezvoltare.

 

In cazul aganeziei mugurelui dintelui permanent (lipsa mugurelui dintelui permanent), dintele temporar se pastreaza, el continuand sa-si indeplineasca rolul sau functional si la adult. Uneori, acesti dinti pastrati pe arcada se mentin foarte mult timp, eliminandu-se sau fiind extrasi datorita unor procese de carie la varsta adulta.

 

Tinka Smile – Creating beautiful smiles..

Write a Comment

Facebook

Telefon
Adresă